Dit zijn de 10 zwaarste beklimmingen in de Ardennen

De Ardennen zijn de Alpen niet, maar voor de doorsnee wielertoerist zijn de hellingen meer dan pittig genoeg!

Luik-Bastenaken-Luik 2022

De kasseiklassiekers zijn voorbij en dus is het tijd voor de Ardennenklassiekers. Ook de toertochten in de heuvelachtige regio staan voor de deur. Een ideale gelegenheid dus om eens de 10 zwaarste beklimmingen op te lijsten.

Als wielerliefhebbers het woordje 'Ardennen' horen, zullen ze meteen denken aan iconische en zware hellingen zoals Côte de la Redoute, Côte de Wanne, Col du Rosier en Côte de Saint-Nicolas. Volgens de website climbfinder, dat alle gegevens over alle beklimmingen in de wereld bijhoudt, komen ze echter niet in de top-10 van zwaarste beklimmingen voor.

Bij het opstellen van de ranglijst baseert climbfinder zich op het aantal 'klimpunten' van een helling. Die worden berekend door middel van een ingewikkelde formule, geïntroduceerd door twee Waalse coureurs in de jaren 80. Hoe steiler en hoe langer een klim, hoe meer klimpunten. Steile stukken krijgen exponentieel veel punten.

Col de Haussire pronkt met een lengte van 4.1 kilometer en een gemiddeld stijgingspercentage van 7.8% helemaal bovenaan. Het is zelfs de zwaarste klim van België, Nederland én Luxemburg! De klim ligt in La Roche-en-Ardenne en je kan er op vijf verschillende manieren naar boven fietsen.

Kanttekening: we hebben ons bij het opstellen van dit lijstje beperkt tot de Belgische Ardennen. Verder hebben we beklimmingen die meer dan één keer in de top-10 voorkomen (omdat ze vanuit verschillende kanten kunnen worden beklommen), slechts één keer genoemd. Stockeu vormt hierop een uitzondering.

1) Col de Haussire

Foto: website Climbfinder

2) Super Stockeu vanuit Staevlot

Foto: website Climbfinder

3) Stockeu

Foto: website Climbfinder

4) Thier de la Cognée via Côte des Hézalles

Foto: website Climbfinder

5) Thier de Coo

Foto: website Climbfinder

6) Côte de Saint-Jacques via Côte des Hézalles

Foto: website Climbfinder

7) Roche aux Faucons

Foto: website Climbfinder

8) Signal de Botrange vanuit Membach

Foto: website Climbfinder

9) Les Enclaves

Foto: website Climbfinder

10) Côte du Château via La Bergerie

Foto: website Climbfinder

Niet in de top-10, maar zeker de moeite: Col du Rosier (5.5 km, 5.8%), Côte de Wanne (3.6 km, 6.1%), Côte de la Redoute (2 km, 8.8%), Ferme Libert (1.2 km, 12.7%) en Triple Mur des Monty (1.9 km, 9.1%).

Achtergrond
  • Photo: Peter De Voecht/PN/Cor Vos © 2022