Oliver Naesen had jarenlang last van opmerkelijke allergie: 'Vorig jaar 40 keer ziek geweest'

Oliver Naesen is dit voorjaar weer boven water gekomen en dat heeft onder meer te maken met het feit dat hij geen selder meer eet.

Ronde vanVlaanderen 2024 men

Oliver Naesen reed in 2023 een barslecht seizoen en degradeerde afgelopen winter van kopman in de voorjaarsklassiekers tot luxeknecht. Hij moest ook een loonsverlaging incasseren. Dit voorjaar kwam de 33-jarige Belg van Decathlon AG2R La Mondiale echter weer boven water.

Zo finishte hij 4e in de Omloop, 11e in Gent-Wevelgem en 7e in de Ronde van Vlaanderen. Naesen ziet twee oorzaken voor zijn herrijzenis. "Materiaal doet heel veel" zegt hij aan Het Laatste Nieuws. "Vanaf het moment dat ik de nieuwe fiets van de ploeg testte (Van Rysel), wist ik dat dit zich ging vertalen in uitslagen."

Op sociale waren wielerliefhebbers nochtans erg kritisch op die nieuwe fiets van Decathlon. "Maar wij wisten dat het ging inslaan als een bom. Decathlon is een mastodont."

"Ze hebben elke fiets in de WorldTour gekocht, open gebroken en bestudeerd. Ze hebben overal het beste behouden. Ze hebben een eigen windtunnel én ze hebben getest in de onafhankelijke windtunnel van Onera, de Franse NASA."

Selder

Die nieuwe fiets is niet de enige reden waarom Naesen een pak beter presteert dan vorig jaar. "De laatste jaren was ik vaak onverklaarbaar ziek. De ene dag was ik kerngezond, en een dag later was ik doodziek. Misselijk, overgeven, niet uit mijn bed kunnen."

"Het werd steeds erger: vorig jaar ben ik veertig keer ziek geweest. Soms meerdere keren per week. Echt geschift. Het bleef duren. Ik maakte me zorgen. Mijn bloed is ontelbare keren getrokken, maar nooit is iets gevonden."

Tot Naesen plots een dag heel fel reageerde op knolselder. "Mijn keel ging toe. Dorien was toevallig niet thuis. Ik dacht dat ik een ambulance ging moeten bellen.” Hij bleef allergisch te zijn voor de groente. "Mijn lichaam reageert er enorm fel op. Ik hoef maar een heel klein beetje te eten en ik lig steendood op mijn bed.”

Selder zit overal

Gewoon geen selder eten zou je dan denken. Maar zo simpel is het helaas niet. "Selder zit in f*cking alles. Zondag na Roubaix hebben we frieten gegeten. Ik heb het opgezocht: het enige vlesje dat ik kon bestellen in de frituur was een Bicky Burger, in al de rest zit selder."

"Bij de beenhouwer: eender wat je koopt met gehakt, er zit selder in. Dat kruid wordt overal gebruikt. In sauzen: selder. In spaghettikruiden: selder. In kippenkruiden: selder. In bouillonblokjes: selder. Ketchup: selder. Zelfs pure basilicum kan sporen van selder bevatten omdat die twee in hetzelfde water gewassen worden!"

De nacht na de Ronde van de Vlaanderen zat Naesen maar liefst vijf uur in het kleinste kamertje. "Mijn ma had een gratin gekocht, op de verpakking stond niks van selder. Wij dus zoeken op de website, en wat stond daar: kan sporen van selder bevatten. Het is echt geschift, echt extreem."

Achtergrond
  • Photo: Nico Vereecken/PN/Cor Vos © 2024