Julian Alaphilippe heeft in gesprek met Le Parisien een opvallende onthulling gedaan. De Fransman reed naar eigen zeggen een deel van het voorjaar met een breuk in het kuitbeenkop. Hij besloot om toch verder te koersen én te zwijgen over die blessure, omdat hij niet wilde dat mensen zouden denken dat hij excuses verzint.
"Ik had tegen mezelf moeten zeggen: shit, neem de tijd om te herstellen, stap er overheen en vecht niet tegen de pijn", zei de tweevoudige wereldkampioen. "Maar de fout is al gemaakt. Ik kan niet meer terug en moet het accepteren."
'Lefevere medeschuldig'
Wielerjournalist Thijs Zonneveld wijst met de vinger naar de ploeg. "Toen ik het las, dacht ik meteen aan Patrick Lefevere. Hij is medeschuldig voor deze situatie door druk te leggen bij renners als Alaphilippe", zegt Zonneveld aan Sporza.
"Het is een oude manier van managen: renners steeds op scherp stellen in de hoop om extra te presteren. Ik weet niet of het werkt, want renners leggen al genoeg druk bij zichzelf."
"Wat Alaphilippe nu heeft gedaan, heeft ervoor gezorgd dat het een groter probleem is geworden. Het is een domme keuze, maar eentje die wordt afgedwongen door een onveilige werksituatie."
Alaphilippe niet de enige
Alaphilippe is lang niet de enige renner die in het recente verleden met een blessure of ziekte bleef verder koersen. Zo stond Amaury Capiot amper elf dagen na zijn sleutelbeenbreuk aan de start in Dwars door Vlaanderen. En dat was niet zijn eigen keuze. "Vanuit de ploeg was er wel wat druk om hier te starten", zei hij daarover.
Zonneveld is er absoluut geen fan van. "Elke koers die je rijdt, is een nieuwe kans om op de pijnlijke plek te vallen. Het is enorm onverstandig."
"Als fans en liefhebbers hijsen we renners op het schild als ze doorrijden. We zien het als iets heroïsch. Je kan vaak vraagtekens plaatsen bij bepaalde beslissingen. Vaak wordt er niet gekeken naar een breukje of scheurtjes als er relatief weinig last is. Die misplaatste heroïek vind ik schadelijk."
- Photo: Davy Rietbergen/Cor Vos © 2024