Giro | Klimmen geblazen! Alles wat je moet weten over etappe 2: San Francesco al Campo-Santuario di Oropa

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 2 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Voordat de renners de bijna 12 kilometer lange slotklim beginnen hebben zij al twee derdegraads klimmen overwonnen. De Oasi Zegna passeren ze na 122 kilometer en vijftien kilometer verder is de volgende top in Helva. Twaalf kilometer na deze top begint in de plaats Biella na 142 kilometer wedstrijd de klim naar het heiligdom van Oropa.

Devote gelovigen en bedevaartgangers weten dat het anderhalve meter hoge zwarte beeld van de Madonna dat er staat, waarschijnlijk uit het Midden Oosten is meegenomen door terugkerende ridders van de kruistochten.

De Italiaanse wielerliefhebbers herinneren zich vooral het exploot van hun idool Pantani in 1999 toen hij aan de voet van de klim met een mechanisch probleem van de fiets moest. In de klim haalde 'de piraat’ alle vijftig renners in die hem bij zijn oponthoud waren gepasseerd. Als laatste stak hij Jalabert voorbij en won 21 seconden voor de Fransman.

Veel Nederlanders denken liever terug aan zeven jaar geleden toen Tom Dumoulin op de klim naar Oropa overtuigend zegevierde. Hij kwam een paar seconden eerder boven dan de Rus Zakarin en verstevigde zijn leidersplaats in het algemeen klassement.

Historie en omgeving

De vertrekstad San Francesco al Campo ligt twintig kilometer ten noorden van Turijn, dichtbij diens internationale vliegveld. De plaats ontleende zijn naam in de 19de eeuw aan de parochiekerk die is gewijd aan Franciscus van Assisi. De toevoeging al campo dankt het aan het naburige militair kamp met diens oefenterreinen in de vlakte.

De renners zullen vandaag wellicht ook hun wapens oefenen op de eerste klimaankomst bij het bedevaartsoord Oropa. Maar voordat ze aan de slotklim beginnen rijden ze in de bestuursregio Piemonte door de provincies Torino en Vercelli.

Bijna halfweg bereiken ze dan de provincie Biella, die de ‘polenta concia’ als streekgerecht kent. Dat is een polenta van mais met boter en streekkazen als de gerijpte maccagna en de jonge tumin kaas.

De provincie Biella werd in 1622 gesticht toen Carlo Emanuele van de Savoie dynastie zijn gronden ten oosten van de Alpen in twaalf provincies opdeelde. De provincie maakte bij verschillende herverdelingen in de 19de en 20ste eeuw deel uit van eerst de provincie Novara en dan weer Vercelli. Pas in 1992 hervond de provincie zijn eigen zelfstandigheid.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.