Giro | Meteen Pogacar in het roze? Alles wat je moet weten over etappe 1: Venaria Reale-Turijn

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 1 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

De renners maken vanuit de start een grote lus noordoostelijk van Turijn, waar ze na een eerste passage over de aankomstlijn nog een kleiner oostwaarts rondje maken. Na een eerste klim bijna halfweg, de vierdegraads Berzano di San Pietro, volgt de Superga, die vooral bekend is van de klassieker Milaan-Turijn. In de Giro maakte op de Superga de Spaanse klimmer Federico Bahamontes furore die er een etappe won in 1958.

In 2022 kwam Wilco Kelderman er bij een van de twee doorkomsten als eerste boven, net als bij de erop volgende Maddalena, maar uiteindelijk won Simon Yates de etappe in Turijn.

Vandaag is de Maddalena met de top op 20 kilometer van de streep een mogelijke springplank voor de ritzege. De klim is zes kilometer lang tegen gemiddeld 7% hellingsgraad. Slechts één Nederlander heeft in Turijn ooit een Giro rit gewonnen: Wout Wagtmans in 1954.

Mogelijk overleven enkele sterke rappe mannen de klim, maar er zit drie kilometer voor de streep ook nog een gemeen klimmetje van 1,4 kilometer aan bijna 10 procent in het parkoers - die werd overigens later toegevoegd. Een uitgelezen kans voor Tadej Pogacar om meteen toe te slaan dus? Hem kennende zal hij er wel gebruik van maken...

Historie en omgeving

De honderdzevende Giro d’Italia leidt de roze karavaan van de eerste hoofdstad van Italië, Turijn, naar zijn huidige hoofdstad, Rome. Turijn was de hoofdstad van 1861 tot 1865, Rome vanaf 1871. In de tussenliggende zes jaar zetelde het landsbestuur in Firenze.

Italië's belangrijkste wielerronde begint voor de vierde maal in de bestuursregio Piemonte, voor het eerst was dat in 1961, honderd jaar na de geboorte van de Italiaanse staat. Ook de 150ste en 160ste verjaardag van Italië, in respectievelijk 2011 en 2021, werden met een Turijnse start van de Giro opgeluisterd.

De eerste rit start aan de rand van Turijn in Venaria Reale bij de in de zeventiende eeuw voor de Savoie-familie gebouwde paleizen en aangelegde tuinen.

Vandaag wordt in de Giro vooral een tragedie van 1949 herdacht. Deze vierde mei is het exact vijfenzeventig jaar geleden dat het vliegtuig van de op dat moment regerend landskampioen Torino in dichte mist tegen de basiliek van de Superga te pletter sloeg. Alle 31 inzittenden kwamen om het leven: de voetballers, de trainers, de bestuursleden, drie journalisten en de vier bemanningsleden.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.