Parkoers en wielergeschiedenis
Net als vandaag vertrok zeven jaar geleden een Giro-tijdrit in Foligno. Toen luidde de tijdrit Tom Dumoulin’s eeuwige roem in. Na winst in de tijdrit, die toen naar het naburige Montefalco leidde en twee kilometer langer was dan de rit tegen de klok van vandaag, trok de Limburger zijn eerste roze trui van die Giro aan.
Twaalf dagen later was hij de eerste en tot nu enige Nederlandse eindwinnaar van de Giro d’Italia. Het is niet denkbeeldig dat de winnaar vandaag ook de eindwinnaar zal worden in Rome over ruim twee weken.
De tijdrit is vlak tot aan de slotklim naar het centrum waar in de Giro van 1985 Gerrie Knetemann het peloton ontvluchtte maar nog voor de top werd bijgehaald en voorbij gereden door de verrassende winnaar van de dag, de Amerikaan Ron Kiefel.
Vandaag in de tijdrit gaat het zeker niet om de eerst aankomende maar wel om de renner met de snelste tijd over de 37 kilometer. Twee metingen onderweg geven wellicht een indicatie, men meet na 17 kilometer bij Santa Maria degli Angeli en bij kilometer 32 in Ponte Valleceppi.
Historie en omgeving
De eerste Giro-tijdrit rijden de renners in de provincie Perugia van de bestuursregio Umbria. Ze starten in Foligno een dertigtal kilometers ten oosten van de provincie hoofdstad Perugia.
Bijna halfweg passeert elke renner Santa Maria degli Angeli en ziet zeker een glimp van de basiliek met zijn imposante trappenoprit, zijn façade en machtige koepel. Paus Pius V gaf opdracht voor de bouw van de kerk die is geconstrueerd in de zestiende en zeventiende eeuw. Met zijn bijgebouwen als het Franciscanen klooster vormt het geheel een eerbetoon aan Franciscus van Assisi, die zes kilometer verderop, in Assisi dus, heeft geleefd.
In Ponte San Giovanni begint de slotklim naar het centrum van Perugia, waar de renners op de vermaarde promenade bij de piazza IV Novembre finishen. Het plein met de grote marmeren fontein dankt zijn naam aan de dag van het einde van de Eerste Wereldoorlog in Italië.
De stad is omringd door twee monumentale stadsmuren, maar is ook vermaard als chocoladestad met dito school en museum. Velen kennen de Baci chocolaaatjes, de ‘zoenen’, die zijn verpakt in zilverkleurig folie met blauwe opdruk.
Profiel van de etappe
Profiel van (het steilste deel van de klim)
TV
Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.
Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.
- Cor Vos