Giro | Welke sprinter bakt het zoetste cakeje? Alles wat je moet weten over etappe 3: Novara-Fossano

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 3 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Na dertig kilometer rijden de renners de provincie Alessandria binnen, waar ze het enige puistje van de dag treffen. De top van de Lu-klim van vierde categorie ligt op 278 meter hoogte en is alleen interessant voorgeinteresseerden in de bergtrui.

Ook in de finale is het licht heuvelachtig. De stad Alessandria zelf en de naburige geboortegrond van Coppi laten ze links liggen. De renners trekken na de provincie Asti, bekend van zijn spumante, door de provincie Cuneo.

Daar komt Italie's grootste wielerheld Coppi toch weer opduiken, want in Cuneo vertrok de legendarische- door Coppi gewonnen- rit van Cuneo naar Pinerolo. Vanaf die dag wordt Coppi in één adem genoemd met de toevoeging ‘Un uomo solo al comando’, eenn man alleen op kop.

Nederlandse wielerliefhebbers herinneren zich bij de provincie Cuneo de magistrale solo overwinning van Taco van der Hoorn in het plaatsje Canale (2021, etappe 3). Dit jaar laten ze het dorpje Canale in de finale rechts liggen om door te stormen naar Fossano. Welke sprinter bakt het zoetste cakeje in de stad van Balocco?

Historie en omgeving

Ook de derde Giro rit speelt zich af in de regio Piemonte, vandaag rijden de renners achtereenvolgens zuidwestwaarts van Novara naar Fossano.

De renners rijden tussen de vlakke (rijst) velden van eerst de provincie Novara en dan de provincie Vercelli. Ze zullen zich niet verbazen dat hier meer dan de helft van de Italiaanse rijst wordt verbouwd. De streek is wellicht bekender om zijn wijnen als Barolo en Barbera en net zo zeer om zijn truffels.

Ook het Italiaans ontbijt heeft hier een goede voedingsbodem gekregen dankzij de familie Balocco. Francesco Antonio opende in 1927 zijn eerste pasticceria, banketbakkerszaak, in Fossano, de Giro aankomstplaats van vandaag.

In de jaren vijftig en zestig kreeg de nijverheid industriele vormen, vooral door zijn zoon Aldo en zijn kleinkinderen Alberto en Alessandra.

Inmiddels zijn het bakken van cakes en de bekende ‘panettoni’ voor de feestdagen maar een klein deel van het Balocco-assortiment dat wereldfaam heeft in koekjes en ontbijtbiscuits. Balocco herkennen Giro-volgers wellicht ook nog als sponsor van de roze trui van 2013 tot 2015. Daarna heeft het energiebedrijf Enel zijn naam aan de roze trui verk(n)ocht.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.