'Het eerste halfuur was verschrikkelijk': Visma-docu toont hoe Van Aert kermt van de pijn na valpartij

Visma | Lease a Bike blikt in een documentaire uitvoerig terug op hun voorjaar dat getekend werd door pech. 

Van Aert

Op 27 maart sloeg bij Wout van Aert het noodlot toe. Vier dagen voor de Ronde van Vlaanderen ging hij keihard en aan hoge snelheid onderuit in de afdaling richting de Kanarieberg. Het medisch was hard: meerdere gebroken ribben, een breuk in het sleutelbeen en borstbeen en een gekneusde long.

Naast de fysieke schade, kreeg Van Aert ook een flinke mentale tik te verwerken. Hij moest immers een streep door de voorjaarsklassiekers trekken en ook de Giro d'Italia zal hij niet halen.

Van Aert was overigens niet de enige pechvogel bij Visma | Lease a Bike. Ook Jonas Vingegaard, Christophe Laporte, Dylan van Baarle deelden in de klappen. In een documentaire op YouTube blikt de ploeg terug op dat vermaledijde voorjaar.

Veel pijn

De crash van Wout van Aert komt uitvoerig aan bod. In niet eerder vertoonde beelden zien we hoe hij kermt van de pijn. "Eerst was het natuurlijk heel hard schrikken”, vertelt Van Aert daarover. “Ik wilde zo snel mogelijk naar de zijkant van de weg geraken."

"Maar toen ik me probeerde te verplaatsen voelde ik dat er vanalles niet goed was aan mijn schouder en heup. Ja, toen heb ik heel veel pijn gehad tot het moment dat ik stevige medicatie kreeg in het ziekenhuis. Dat eerste halfuur was echt verschrikkelijk."

(Lees verder onder de beelden)

"De sleutelbeenbreuk konden ze zo al vaststellen maar dat werd dan door de foto’s bevestigd. Toen dachten ze dat mijn ribben ook een beetje geraakt waren. En kwam de volgende dokter zeggen dat ik er zeven gebroken had. Even daarna bleek ook mijn borstbeen gebroken. Op dat moment was ik best rustig en zei ik om te lachen: ‘Ik hoop dat er niet teveel dokters meer komen, want er komen alleen maar letsels bij.”

Topconditie

Verder vertelde Van Aert dat het alle omstandigheden in acht genomen best goed met hem gaat. "De laatste week ben ik opnieuw redelijk mobiel en kan ik de normale dingen des levens doen. Volgens de mensen die me begeleiden verloopt mijn herstel voorspoedig."

"Het is wel confronterend dat je misschien wel in één van de beste condities van je leven verkeerde en dan plots wordt teruggeslagen naar de slechtst mogelijke conditie. Het doet zeker deugd om terug een beetje actief te zijn. Maar het zal pas echt een zalig gevoel geven als ik buiten kan." Ondertussen is Van Aert alweer buiten aan het trainen.

Achtergrond
  • YouTube/Visma | Lease a Bike