Giro | Op bezoek bij Dr. Ferrari! Alles wat je moet weten over etappe 5: Genua-Lucca

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 5 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Net als zeventig jaar terug vertrekt de Giro karavaan vandaag in Genua. Die dag in 1954 won Wout Wagtmans de massapurt in Turijn. De al eerder vermelde zege van Wagtmans is een van de schaarse Nederlandse Giro-hoogtepunten geweest bij een etappe met start of finish in Genua.

Het vermelden waard zijn wel de recente ereplaatsen in de kustplaats van Moreno Hofland, tweede in 2015, en Gijs Leemreize, derde twee jaar terug. Vandaag in Lucca bepaalt naar verwachting een groepssprint de winnaar. De vierde categorie Montemagno-klim op minder dan twintig kilometer van de Luccaanse eindstreep kan hooguit voor enige verbrokkeling zorgen.

In Lucca is al sinds 1985 geen Giro-rit gefinisht. Toen won Francesco Moser daar de 48 kilometer lange slottijdrit voor de Franse eindwinnaar Bernard Hinault en de Zweed Tommy Prim. De Italiaan werd tweede in het eindklassement.

Een jaar eerder had Moser zijn Giro gewonnen. Toen won hij ook al in Lucca op de ommuring de proloog. Op geen enkele van de acht eerdere winnaarspodia in Lucca stond een Nederlander. Alle reden om daar verandering in te brengen.

Lucca kennen we natuurlijk ook als de woonplaats van de omstreden Dr. Michele Ferrari. De sportarts hielp onder andere Lance Armstrong en Thomas Dekker op een manier die niet helemaal bij de eed van Hippocrates past, om het eufemistisch uit te drukken. Dekker woonde zelfs nog bij 'm in huis. In 2012 werd Ferrari voor het leven geschorst.

Historie en omgeving

Genova, oftewel Genua, kreeg aanzien in de elfde eeuw als vertrekhaven van de kruistochten naar het Midden Oosten. In de negentiende eeuw was het de uitvalbasis voor Garibaldi met zijn duizend vrijheidsstrijders op weg naar Sicilië en de eenwording van Italië. Vandaag starten er de Giro renners, ze rijden van de bestuursregio Liguria veelal langs de kust van de Middellandse Zee naar de bestuursregio Toscana waar ze in de ommuurde stad Lucca strijden voor de dagzege.

Ruim zestig kilometer na een klim in het parkoers, de Passo del Bracco, komen de renners in de Toscaanse provincie Massa met marmerstad Carrara om te finishen in Lucca, de hoofdplaats van de gelijknamige provincie. Lucca is beroemd om zijn ruim vier kilometer lange ommuring die in de 17de eeuw werd voltooid en waarover vele toeristen lopen of fietsen om de stad en zijn omgeving te bewonderen.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.