Giro | Gravelen! Alles wat je moet weten over etappe 6: Torre del Lago Puccini-Rapolano Terme

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 6 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Kort na het vertek aan de kust bij Viareggio trekken de renners net ten noorden van Pisa het heuvelachtige binnenland in. Bijna halfweg de etappe is er de vierdegraads klim naar het prachtige Volterra.

De renners rijden vervolgens zuidelijk om Siena heen waar drie gravelstroken de strijd doen ontbranden. De gevreesde ‘strade bianche’ liggen allebei in de laatste vijftig kilometer wedstrijd. Twee stroken, de Vidritta en de Bagnaia zijn bekend van de voorjaarskoers Strade Bianche. De Bagnaia strook is licht hellend en bijna vijf kilometer lang.

Op de top in Grotti, veertig kilometer van de finish in Rapolano, kunnen de klimmers nog wat punten verdienen op deze als vierde categorie bestempelde klim. De strijd zal wellicht gaan tussen de klassieke coureurs en alleskunner Pogacar - de andere klassementsrenners kunnen zich ook niet onbetuigd laten. Dat belooft dus spektakel!

Op vijftien kilometer van de aankomst is er nog een ruim twee kilometer gravel voor de ultieme aanval. Die Pievina-strook heeft organisator RCS Sport nog niet eerder opgenomen in een van zijn koersen. Het Pievina hotel en restaurant genoemd naar de strook geniet ongetwijfeld van de gratis promotie bij het langstrekken van de Giro.

Historie en omgeving

De renners rijden de hele dag in de bestuursregio Toscana. Ze vertrekken aan de zuidpunt van de kustplaats Viareggio, waar oud renner, nu RAI wielercommentator Alessandro Petacchi woont. De provincies Lucca, Pisa en Siena zorgen vandaag voor het decor.

In de laatste provincie is het tweede deel van de etappe die zorgt voor betoverende landschapsbeelden. De mooie heuvelzones kennen de renners ook van de voorjaarskoers Strade Bianche. Een wedstrijd die Giancarlo Brocci in 1996 voor het eerst organiseerde als extraatje voor wielertoeristen naast een granfondo.

Elf jaar later koersten profrenners er hun eerste wedstrijd. In de Giro kregen de renners in 2010 voor het eerst deze halfverharde zandwegen onder de wielen. Het jaar erop brachten de witte wegen Nederlands Girosucces. Na drie ‘sterrato’ stroken met een totaallengte van 19 kilometer in de laatste veertig kilometer won Pieter Weening de etappe in Orvieto.

Drie jaar terug waren de laatste Toscaanse ‘strade bianche’ wegen in de Giro. Aankomstplaats Rapolano Terme debuteert als Giro finish. De kuuroorden van Rapolano, waarvan de oudste binnen de bebouwde kom van Rapolano liggen. Een tweede complex ligt in de heuvels temidden van de wijnvelden.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.