Giro | Zware slotklim! Alles wat je moet weten over etappe 8: Spoleto-Prato di Tivo

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 8 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Op de eerste gecategoriseerde klim van de dag, de Capistrello, kwam in 2007 de Columbiaan Luis Laverde als eerste boven in de etappe naar Spoleto die hij later die dag ook winnend afsloot.

De renners rijden vandaag de eerste zestig kilometer in de tegengestelde richting als Laverde. In de Tirreno is dit ook bekend terrein. In 2014 kwam Lutsenko als eerste boven op de Capistrello in de etappe gewonnen door Contador. Na de Croce Abbio die bekender is als de Passo Capannelle, volgt de slotklim naar Prati di Tivo.

In de Giro is de 14 kilometer lange klim met gemiddeld 7% helling minder bekend dan in de Tirreno-Adriatico. Drie jaar terug won Pogacar er indrukwekkend, vandaag ook in de Giro?

Giro-renners beklommen Prati di Tivo alleen in 1975, toen het parkoers meer gericht was op Gianbattista Baronchelli om hem een kans te geven tegen Eddy Merckx, die dat jaar echter ziek forfait gaf. Op Prati de Tivo won toen verrassend een nog jonge Italiaanse klimmer, Giovanni Battaglin. Hij zou pas zes jaar later eindwinnaar van de Giro worden, Baronchelli won nooit.

Historie en omgeving

De vertrekstad vandaag is Spoleto in de bestuursregio Umbria. Spoleto is met zijn prachtige straatjes, pleinen en bouwwerken een geweldige toeristische trekpleister. Maar al van verre trekt zijn machtige burcht Rocca Albornoziana de aandacht als ook de indrukwekkende brug over het dal van Spoleto naar de berg bij Monteluco.

De ponte delle Torri van 79 meter hoog en 230 meter lang is gebouwd in de 13de en 14de eeuw, steunt op negen pijlers en functioneerde als acquaduct voor Spoleto. Na het vertrek rijden de renners oostwaarts over de Forca di Cerro (zonder bergpunten op de top) en de Forca Capistrello.

Vervolgens trekken ze een klein uurtje door de bestuursregio Lazio waar ze nog over de Croce Abbio klimmen voordat ze de laatste 30 kilometer afwerken in de buurregio Abruzzo. Daar ligt de slotklim naar Prati di Tivo aan de rand van het nationaal park Gran Sasso.

Dichtbij de zeventig jaar oude stuwdam van Piaganini begint de klim. Het stuwmeer werd aangelegd voor irrigatiedoeleinden maar levert ook elektriciteit dankzij (Giro sponsor) Enel. In Italie wordt verreweg de meeste groene energie geleverd door waterkrachtcentrales.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.