Giro | De Markezaanse muren! Alles wat je moet weten over etappe 12: Martinsicuro-Fano

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 12 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Na de vlakke aanloop noordwaarts langs de Adriatische kust rijden de renners na ruim vijftig kilometer een lus landinwaarts waar ze enkele fameuze steile Markezaanse ‘muren’ over moeten, maar ze doorkruisen ook de mooie plaatsen Recanati en Osimo.

In Osimo won Moreno Argentin zijn laatste profkoers, de tweede etappe van de Giro 1994. De viervoudig winnaar van Luik-Bastenaken-Luik is een van de drie renners die de twee monumenten Luik-Bastenaken-Luik en Ronde van Lombardije op zijn palmares heeft staan. De andere twee zijn Eddy Merckx en... Tadej Pogacar.

Nadat de klimmen van Monti, Monsano, Ostra en La Croce zijn verteerd, finishen de renners aan zee in Fano. De steilste ‘muren’, bekend van de Tirreno, zien ze vandaag niet.

In Fano kwam de Giro voor het laatst aan in 2012 met winst voor Mark Cavendish en eerder in 1983 en in 1962, toen Piet van Est zesde werd. Twee dagen eerder had zijn landgenoot Huub Zilverberg een etappe gewonnen in Foggia. Alle vorige finishes in Fano eindigden in een massasprint. Nu wordt onderweg meer koers verwacht

Historie en omgeving

Negentig kilometer noordwaarts van de finish van gisteren vertrekt de Giro vandaag. In de noordpunt van de bestuursregio Abruzzo ligt Martinsicuro, de plaats waar burgers vorig jaar nog luid protesteerden omdat hun gemeentegeld was besteed aan de Giro-passage in plaats van aan de fietsbrug over de Tronto naar de regio Marche.

Nu komt er zelfs een etappestart met bijbehorende kosten, de protesten zijn verstomd en de burgemeester heeft in februari de aanbesteding van de brug in gang gezet.

De rivier Tronto overstekend komt de roze karavaan in de bestuursregio Le Marche, waar ze eerst door de strand- en vissersplaats San Benedetto del Tronto rijden. De grote haven maakt goede sier met zijn zuidpier vol beeldhouwerk op de rotsblokken dankzij het sinds 1996 jaarlijkse internationale beeldhouw-concours in juli. Wielrenliefhebbers kennen de stad als sluitstuk van de rittenkoers Tirreno-Adriatico.

De renners volgen de kustlijn, passeren halfweg de schoenenstreek van Le Marche, de Marken. In het noorden van de regio zien zij de finish in Fano. Ondanks veel bombardementen in de wereldoorlogen staan de Romeinse boog van Augustus en de middeleeuwse stadsmuur nog fier overeind.

Profiel van de etappe

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.