Giro | Vlakker dan in Nederland! Alles wat je moet weten over etappe 13: Riccione-Cento

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 13 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Na een rit deels over de via Emilia (door de Romeinen aangelegd) en voorts over de vlakke wegen van de Po-vlakte verwacht ieder in Cento een massasprint. Na de start passeert de Giro-karavaan eerst Pantani’s overlijdensplaats Rimini, dan zijn geboortestad Cesenatico.

De stoet vervolgt langs Cesena en Forlì. De renners besluiten de rit dertig kilometer ten noorden van Bologna in het plaatsje Cento, na een miniem aantal hoogtemeters. Waarschijnlijk is het dus sprinten vandaag, zoals in 1995.

Toen stoof Mario Cipollini in de laatste honderd meter Jan Svorada voorbij. De Slowaak werd echter tot winnaar uitgeroepen omdat Cipollini zich onreglementair ruimte had gemaakt. Maurizio Fondriest, die de sprint voor Svorada aantrok, herinnert zich de sprint van Cento niet precies.

“Maar de blijdschap in het hotel was even groot en van de diskwalificatie van Cipollini weet ik echt niets meer. De vreugde was uitbundig met een tweede ploegzege in vijf dagen. Eerder had ik een etappe in het zuiden gewonnen. Bij Svorada’s winst was ik vooral blij dat ik wat terug had kunnen doen voor al het werk dat hij eerder voor mij had gedaan.”

Historie en omgeving

De renners vertrekken uit Riccione en rijden de hele dag in de bestuursregio Emilia Romagna. De stad was tot 1922 een deelgemeente van Rimini en sindsdien zijn buurgemeente. Riccione is hedentendage meer dan Rimini de uitgaansstad voor jongeren met zijn nachtlokalen en disco’s.

“Het kan verkeren, schreef de Nederlandse schrijver Brederode al in de zeventiende eeuw. Dat dacht ook wielrenner Johan van der Velde in 1989. Hij besloot na zijn tijdrit in Riccione op 30 mei onverwachts uit de Giro te vertrekken. Bart Jungmann, die het levensverhaal van de drievoudig winnaar van het puntenklassement in een boek vereeuwigde, omschrijft de vlucht uit de Giro en weg van de wielerwereld vooral als een vlucht voor zichzelf.

“Hij kon het wielerleven en de verwachtingen niet meer aan en presteerde ook niet meer. In het hotel had hij bezoek gekregen van een paar Italianen, van wie de media later maffiosi maakten. Hij stapte op de trein en ging naar huis.”

De renners pakken voor de gemakkelijke rit van vandaag niet de trein, dat zou hen tweeënhalf uur kosten, maar genieten ruim vier uur op de fiets naar Cento.

Profiel van de etappe

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.