Giro | Kan Pogi het ook in vlakke tijdrit? Alles wat je moet weten over etappe 14: Castiglione delle Stiviere-Desenzano del Garda

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 14 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Het tijdritparkoers waarborgt hoge snelheden voor de renners, ideaal terrrein voor de echte specialisten die het grote verzet kunnen ronddraaien. De Italiaan Filippo Ganna, die gewend is om langs een meer te rijden, zal zich bijna thuis voelen, al ligt zijn Lago Maggiore wel een paar honderd kilometer westwaarts.

Natuurlijk kijken de liefhebbers ook uit naar Tadej Pogacar. In de eerste tijdrit versloeg hij Ganna ruim, maar hij verwezenlijkte dat tijdverschil wel in de klim op het parkoers.

In Desenzano is eenmaal een Girostart geweest. Op 2 juni 1971 startte er de 28 kilometer tijdrit. In de uitslag zien we beroemde namen, zoals van winnaar Davide Boifava, die dichtbij huis was die dag.

In de jaren tachtig en negentig vorige eeuw werd Boifava bekender als ploegleider van zijn Carrera ploeg met renners als Bontempi, Chiappucci en Pantani. Tweede in de door Boifava gewonnen Giro rit was de Deense ex werelduurrecord houder Ole Ritter, derde de legendarische drievoudig Giro winnaar Felice Gimondi, die ook de Tour en de Vuelta een keer won.

Een meer recente ex-renner uit de streek, Sonny Colbrelli, die in 2021 Parijs - Roubaix won, moest twee jaar geleden stoppen vanwege hartproblemen.

Historie en omgeving

Vanuit de provincie Mantova naar de provincie Brescia rijden de renners vandaag individueel tegen de klok. Beide provincies vallen onder het bestuur van de regio Lombardia. Startplaats is Castiglione delle Stiviere, een Middeleeuws stadje gebouwd op een Romeinse legercampus.

Op de Piazza San Luigi Gonzaga staat vandaag de tijdrit centraal. Het plein is vernoemd naar zijn gelijknamige boorling, een jezuïet uit de zeventiende eeuw die in Nederlands katholieke kringen beter bekend is als de heilige Aloysius. Zijn adellijke vorstenfamilie bezat in die jaren het kasteel dat de stad nog altijd opluistert.

In de finale laten de renners een ander fameus kasteel op de landtong van Sirmione aan het Gardameer voor wat het is. Het betoverende kasteel uit de veertiende eeuw overheerst het meer als een rots in de branding, zoals de bedoeling was van de destijds heersende familie Scaligeri.

In Sirmione start over anderhalve maand de vrouwen Giro zijn eerste rit in lijn, de mannen Giro deed dat eerder in 1980. Dit keer laat de mannen Giro Sirmione rechts liggen om langs de zuidelijke oever van het Garda Meer op de ‘lungolago’weg van Desenzano te arriveren.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.