Giro | Van de Alpen naar de Dolomieten! Alles wat je moet weten over etappe 16: Livigno-Santa Cristina Val Gardena

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 16 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

De slotklim begint in Ortisei. Daar won in 2005 Ivan Parra voor de tweede dag achtereen solo een bergrit. Na de dag ervoor in Livigno te hebben getriomfeerd kwam hij ook in Ortisei alleen aan. Het was de dag dat Paolo Savoldelli in die Giro zijn eerste roze leiderstrui mocht aantrekken, die hij overnam van Ivan Basso.

De resterende zeven dagen behield Savoldelli de leiderstrui. Zijn talent om ‘in duikvlucht’ snoeihard af te dalen leverde hem de bijnaam 'De Valk’ op. Hij won in 2005 zijn tweede Giro met slechts 28 seconden voorsprong op Gilberto Simoni en 45 op José Rujano. Drie jaar eerder had Savoldelli de Giro gewonnen met wat ruimer verschil van 1 minuut en 46 seconden voorsprong op Tyler Hamilton.

Het is goed mogelijk dat de eindzegekandidaten zich vandaag voor de dagwinst laten verrassen door vroege vluchters of in het vlakke stuk naar Bolzano. Een mogelijke inhaalmanoevre moet dan gebeuren op de klim via Siusi naar de Pinei pas, in totaal 23 kilometer klimmen, of op de slotklim Monte Pana van ruim zeven kilometer. Van de Pana zijn de laatste twee kilometer aan 11,8 procent.

Historie en omgeving

Na de rustdag in Livigno moeten de renners vandaag weer klimmen in hun rit oostwaarts. Vanuit de start rijden zij nog eens over de Eira pas en daarna over de Foscagno pas. Echt klimmen is het op de mythische Stelvio pas, waar ze het hoogste punt van de Giro bereiken. De hoogste berg van de ronde krijgt ook dit jaar de titel Cima Coppi, de Coppi top, Giro’s eerbetoon aan de legendarische renner Fausto Coppi.

De top van de Stelvio is helaas uit het parkoers gehaald, vanwege lawinegevaar en kapotte wegen in de afdaling naar Prato. Nu nemen de renners de afslag bij de Umbrailpas zo'n drie kilometer voor de top van de Stelvio. Die Umbrailpas dalen de renners af en dan zetten ze via een ommetje door Zwitserland alsnog koers naar Prato.

Vanaf Prato gaan ze dan naar Trentino Alto Adige. Ze vanaf Spondigna langs de oevers van de rivier de Adige, waaraan de regio deels zijn naam dankt. Tachtig kilometer rijden ze langs de rivier, onder meer door Merano.

Bij Bolzano scheiden hun ‘wegen’, de rivier gaat zuidwaarts richting Verona maar de renners rijden oostwaarts op weg naar de Dolomieten met zijn karakteristieke betoverende bergpieken, waar de finish ligt op de Monte Pana. De Dolomieten danken hun uitstraling aan hun meer kalksteenachtige steensoort in tegenstelling tot de er naast gelegen Alpen van hard graniet.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.