Fabio Jakobsen erkent verkeerde aanpak in aanloop naar Giro: 'Zoals ik nu in de rondte rijd, ben ik iets te veel sprinter en iets te weinig wielrenner'

Fabio Jakobsen is nog niet aan sprinten toegekomen deze Giro d'Italia. 

Jakobsen

Dat komt vooral doordat er nog geen enkele rit biljartvlak is geweest en de sprinter van Team dsm-firmenich PostNL niet bepaald makkelijk klimt op het moment. De komende dagen worden belangrijk voor Jakobsen, want de kans is groot dat van de komende vier etappes er drie in een sprint eindigen. Jakobsen hoopt dan eindelijk toe te slaan.

In gesprek met het Algemeen Dagblad geeft hij echter toe dat het anders moet. "Ik ga nooit de beste klimmer worden, maar ik moet wel bij de sprinters in de buurt kunnen zijn. Als er nou twee vlakke massasprints in het begin waren geweest, dan had ik misschien kunnen zeggen dat we hadden meegedaan. Nu kom ik er helemaal niet aan te pas. Natuurlijk ben ik dan teleurgesteld."

Plan Kittel

Jakobsen heeft een oorzaak voor zijn mindere klimmen: hij heeft zich te veel gefocust op zijn sprint. "In Jip en Janneke-taal: zoals ik nu in de rondte rijd, ben ik iets te veel sprinter en iets te weinig wielrenner. Het is topsport, dus het gaat om details. Het is wel duidelijk dat ik met deze vorm en dit lijf op deze manier niet aan sprinten toekom in relatief lastige Giro-etappes."

Hij is een stuk zwaarder dan in voorgaande jaren, zo vertelt hij. "Ik vind mezelf niet te dik, maar ik denk wel dat ik wat te zwaar ben. Een kilo of drie zwaarder dan voor de Tour van afgelopen jaar. En als ik een beetje vocht vasthoud, gaat het richting de vier. Dan kan mijn sprint misschien iets beter zijn, maar ik rijd iets minder wattage, net onder mijn omslagpunt. Dan slaat de balans net de verkeerde kant uit."

Richting de Tour de France wil Jakobsen, die absoluut niet naar zijn ploeg wijst, dan ook een andere aanpak. "We moeten na de Giro even terug naar de tekentafel. Dat pure sprinten, het Plan-Kittel zeg maar, daar heb ik de motor niet voor. Van fouten moet je leren, want anders blijf je ze maken. Ik ben altijd eerlijk geweest en heb het plan gevolgd, maar het past misschien niet helemaal perfect bij mij."