Julian Alaphilippe boekt in Giro d'Italia eerste zege in bijna een jaar

Na vele pogingen in de vroege vlucht, heeft Julian Alaphilippe in de 12e etappe eindelijk raak geschoten!

Alaphilippe

Vandaag stond in de Giro een heuvelachtige etappe met heel wat klimmetjes van vierde categorie op het programma. De laatste 10 kilometer liepen over vlakke wegen richting aankomstplaats Fano, een stad aan de Adriatische zee.

In de beginfase trok een omvangrijke groep avonturiers ten aanval. Julian Alaphilippe was voor de zoveelste keer van de partij. Op 126 kilometer van de finish ging het zelfs niet snel genoeg voor de tweevoudige wereldkampioen. Hij en Mirco Maestri (Polti Kometa) glipten weg van hun medevluchters.

Een groep van maar liefst 36 renners (met o.a. Jan Hirt die 11e staat) zette de achtervolging in, maar Alaphilippe en Maestri bouwden hij voorsprong alleen maar verder uit. Op de top van de klimmetjes en bij de tussensprints verdeelden ze de buit.

Aanval op slotklim

In de finale sloop een groep van negen achtervolgers dichterbij. Op de laatste klim van de dag rekende Alaphilippe af met zijn Italiaanse metgezel. In de achtervolgende groep gingen Jhonatan Narváez en Quinten Hermans echter ook versnellen. Op de top bedroeg de kloof 40 seconden.

Alaphilippe liet zich niet meer bij de lurven grijpen. Hij hield stand en bolde in Fano als eerste over de streep. Zijn laatste overwinning dateerde van de Dauphiné 2023. Alaphilippe voltooit ook zijn trilogie in de grote rondes. Narváez klopte Hermans in de strijd om de tweede plek. Beelden en uitslag:

De klassementsmannen hielden zich koest op de klimmetjes en bolden broederlijk samen over de streep. Ook morgen mogen ze het rustig aan doen, want de sprinters zijn weer aan de beurt. Tussen Riccione en Cento is het 179 kilometer lange parkoers zo vlak als het maar kan.

Nieuws
  • Cor Vos