Pogacar degradeert concurrentie in koninginnenrit Giro, vluchter Quintana strandt op 2 km van finish

Tadej Pogacar heeft met heel veel overmacht de koninginnenrit in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. 

Pogacar

Hoogdag in de Giro d'Italia, want zondag stond de koninginnenrit op het programma. Na een hele dag klimmen in de Italiaanse Alpen, lag de finish bergop in Livigno op maar liefst 2387 meter hoogte. Bij aanvang van de etappe trok een omvangrijke groep vluchters ten aanval.

De vluchters kregen veel ruimte van het peloton. Op de voorlaatste klim stond de deur achteraan wagenwijd open. Terwijl de ene na de andere renner afhaakte, ging Georg Steinhauser demarreren. Quintana, Valter en Storer gingen achter de 22-jarige Duitser rijden, maar Valter en Storer hielden al snel weer de benen stil, waardoor Quintana alleen in de achtervolging reed.

Op 14 kilometer van de finish, toen de klassementsmannen de voorlaatste col aan het betwisten waren, verraste Pogacar door wel erg vroeg ten aanval te trekken. Intussen ging Quintana op en over Steinhauser. De kloof met Pogacar bedroeg een kleine drie minuten.

De Sloveen was helemaal ontketend en raapte in een mum van tijd de overgebleven vluchters op. Quintana bereikte wel als eerste de top van de voorlaatste col. De Colombiaan nam vervolgens veel risico's in de afdaling, waardoor hij weer wat verder uitliep op Pogacar.

Op 1.8 kilometer van de top werd Quintana dan toch bij de lurven gegrepen. Pogacar ging erop en erover en kwam solo boven. Hij smeerde zijn concurrenten drie minuten aan. Quintana finishte knap tweede op een halve minuut. Steinhauser bolde als derde over de streep. Beelden en uitslag:

Pogacar heeft in het algemene klassement veel schade aangericht. Zijn dichtste belager Geraint Thomas volgt al op 6'41". Daniel Felipe Martinez staat derde op 6'56". Morgen is het rustdag.

Nieuws
  • Cor Vos