Biermans dondert 25 meter diep in ravijn, klautert weer naar boven en rijdt koninginnenrit Giro uit

Het is een wonder dat de Belg van Arkéa - B&B Hotels het nog allemaal kan navertellen...

Giro

Tadej Pogacar heeft zondag gestunt in de Giro d'Italia en Nairo Quintana heeft getoond dat hij weer helemaal herboren is, maar het strafste verhaal van de koninginnenrit is toch wel dat van Jenthe Biermans. De 28-jarige Belg van Arkéa - B&B Hotels maakte een onwaarschijnlijke valpartij in de afdaling van de Passo del Mortirolo.

"Ik schatte een bochtje verkeerd in tijdens de afdaling", vertelde hij na afloop aan Sporza. "Het resultaat was een heel zware val. Vier ploegen zijn mij meteen komen zoeken, ik lag zeker 25-30 meter diep in een ravijn. Onder meer Gianni Meersman en de mannen van Intermarché-Wanty kwamen direct. Ik wil hen bedanken."

"Het was echt paniek", vervolgt hij. "Het eerste moment kon ik mij ook niet meer bewegen. Ik ben na mijn val blijven doortuimelen en ben uiteindelijk tot stilstand gekomen rond een boom. Ik was ook mijn communicatie verloren tijdens de val, dus ze vonden mij niet direct."

Verder rijden

Een paar collega's hielpen Biermans om terug naar boven te klauteren. Hij slaagde erin zijn weg verder te zetten en kwam als 130e binnen over de streep gebold.

"Ik ben weer op de fiets geklommen en ben daarna met de laatste gruppetto doorgereden. Ik ben dankzij heel veel steun van andere jongens en op karakter over de meet geraakt."

Het is nog afwachten of Biermans de Giro kan verder rijden. "Nu gaan we radiochecks doen en hopen dat er geen breuken zijn. Mijn heup, onderrug en voet voelen echt niet goed aan." Morgen hoeft hij alvast niet te koersen, want het is rustdag.