Giro | Mooie heuvelrit! Alles wat je moet weten over etappe 19: Mortegliano-Sappada

Hieronder vind je alle informatie over de Giro-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 19 giro

Parkoers en wielergeschiedenis

Na de vlakke aanloop tot Tolmezzo moeten de renners over drie klimmen, de passo Duron, de Sella Valcalda en de klim naar Sappada. De renners blijven dit jaar helaas ten oosten en noorden van de net zo beroemde als beruchte Monte Zoncolan en rijden over gemakkelijker klimmen met als laatste die naar Sappada.

Wie Sappada zegt, denkt aan het verraad van de Ier Stephen Roche in 1987 die tegen zijn kopman en klassementsleider Roberto Visentini in de aanval ging, de roze trui veroverde en de Giro won. In dat jaar won de Ier nadien de Tour en het WK, maar de dag in Sappada werd hij zeker beschouwd als de verrader van zijn kopman. Maar waarschijnlijk was die dag Visentini’s onzekerheid zijn grootste vijand.

Hij had de roze trui twee dagen in de tijdrit veroverd van... Roche. De rit werd die dag overigens gewonnen door Johan van der Velde. In de huidige jaren twintig deden Taco van der Hoorn, Mathieu van der Poel en Koen Bouwman hem dat al na, wie vandaag? De finish ligt zeven kilometer na de Sappada klim.

Historie en omgeving

Na de finish gisteren in Padova vinden we de Giro renners terug honderdvijftig kilometer oostwaarts voor de etappestart in Mortegliano. Of de 113 meter hoge klokkentoren aldaar eerbiedig, meewarig of oppermachtig neerkijkt op de renners blijft gissen.

De klokkentoren uit de jaren vijftig van de vorige eeuw is in ieder geval wel de hoogste van Italië. Het ontwerp van architect Zanini is geheel uitgevoerd in gewapend beton, voor die hoogte in die tijd zeker progressief. De renners rijden vandaag in de noordoostelijke bestuursregio Friuli Venezia Giuglia en beginnen hun rondje in Mortegliano.

De renners rijden noordwaarts naar de bergen dichtbij de grens met Oostenrijk. Ze passeren ten westen van de regiohoofdstad Udine en rijden na 30 kilometer door San Daniele del Friuli. Daar won in 2021 de Sloveen Jan Tratnik een etappe twee dagen voordat Wilco Kelderman in de roze trui kwam. Weer twee dagen later kon hij de leiding niet vasthouden in de rit over de Stelvio pas. Zijn ploeggenoot Hindley mocht op bevel van de ploegleiding niet wachten op de Nederlander.

Profiel van de etappe

Beeld: RCS

Profiel van de slotklim

Beeld: RCS

TV

Eurosport 1 zendt alle etappes van start tot finish uit. Onder het genot van het inmiddels vertrouwde Giro-stemgeluid van Jeroen Vanbelleghem en Karsten Kroon (in de vroege uurtjes soms een ander duo) zit je dus op ieder moment van de dag gebakken, maar de finish zal meestal zo tussen 17.00 uur en 17.30 uur zijn.

Direct na afloop van de etappe blikt Eurosport in Kop over kop terug op de etappe en vooruit op de etappes die nog komen gaan met interviews vanaf de finishlocatie.