Mathieu Heijboer over herstel en programma Van Aert: 'Olympische Spelen blijven bovenaan het lijstje staan'

Wout van Aert verschijnt donderdag zonder verwachtingen aan de start van de Ronde van Noorwegen.

Van Aert

Wout van Aert maakt donderdag, bijna twee maanden na zijn zware valpartij in Dwars door Vlaanderen, zijn rentree in het peloton. Hij zal deelnemen aan de Ronde van Noorwegen, vooral om te zien waar hij fysiek staat. Zijn revalidatie liep vrij vlot, maar was niet gemakkelijk.

"Het heeft echt lang geduurd voordat Wout zich weer enigszins goed voelde. Helemaal pijnvrij is hij nog maar sinds kort", zegt zijn coach Mathieu Heijboer in gesprek met Sporza. "Fysiek zorgde de enorme wonde op zijn rug voor veel klachten. Pijn, vermoeidheid en moeilijk slapen."

Het verdict was hard. Van Aert brak zijn sleutelbeen, borstbeen, zeven ribben en kampte ook nog eens met een longkneuzing. "Vooral van zijn ribben heeft hij heel lang last gehad. Wout ondervond hinder bij intensieve trainingen waarbij de borstkas fel uitzette door het diepe in- en uitademen."

Grote teleurstelling

En dan was er nog de mentale pijn. "Wout had volledig toegeleefd naar de grote monumenten. Alles wees erop dat hij net voor zijn val in de beste vorm van het voorjaar was."

Het schrappen van de Ronde, Roubaix én de Giro was dan ook een immense teleurstelling. "Voor hemzelf en ook voor het team, want met Wout wilden we meerdere etappes winnen in de Giro. Wout was al sinds november bezig met die hoofddoelen in het voorjaar."

Programma

Wat we van hem mogen verwacht in Noorwegen? "Zijn conditie is momenteel niet te vergelijken met het niveau dat hij eind maart had. Al zouden we niet achterovervallen als Wout al eens meedoet in een sprint. Hij heeft ons wel al vaker verrast."

Zijn verdere programma richting de Spelen in Parijs is voorlopig nog onbekend. "De Olympische Spelen blijven bovenaan het lijstje van Wout staan. Na de Ronde van Noorwegen zullen we de balans opmaken waar Wout staat en wat de beste manier is om in topvorm naar Parijs te gaan."

Een Tourdeelname behoort tot de opties. "Maar het is ook niet gezegd dat dat de beste weg is richting de Spelen. Door de gebeurtenissen in maart ligt alles nog open qua programma. Etappekoersen rijden in juni is een optie", aldus Mathieu Heijboer.

Nieuws
  • Cor Vos