Digitaal in balans op fietsvakantie: afkicken van werk en actualiteit, maar wel muziek streamen en voetbalweddenschappen plaatsen

Hoe ga jij de Tour de France en het EK voetbal volgen? 

podium tour de france

Wie in de zomer op het stalen ros Europa intrekt, weet intussen precies hoe de juiste balans te vinden is tussen online activiteiten en het vrije gevoel van even-helemaal-weg-van-alles. Welke digitale beslommeringen mogen even naar de achtrergrond verdwijnen, en van welke maken vakantiegangers onderweg juist gretig gebruik? Een echte ontsnapping aan de dagelijkse online-sleur hoeft niet per se smartphone-loos, zo blijkt.

Tour en EK wel volgen, het andere nieuws niet 

Die digitale balans wordt makkelijker gevonden wanneer negatieve online prikkels gemeden worden. De tijdlijn vol onzinnige discussies en actualiteiten gaat zolang even uit. Het in de gaten houden van de Tour de France werkt daarentegen weer inspirerend. Wie naast wielrennen van voetbal houdt, is daar – op fietsvakantie of niet – eveneens actief bij betrokken.

Wedden op EK voetbal en andere zomerse sportevenementen houdt fietsvakantiegangers nog steeds ver weg van ander nieuws. Menigeen pikt, nahijgend in een sportbar na alweer een pittige route door valleien en heuvels, wellicht nog een paar doelpunten mee. Of een eindsprint natuurlijk.

Ook de mail mag met zomerslaap 

Voetbalgokken.nl is zo’n website die wel geopend wordt, in tegenstelling tot die van de emailprovider, laat staan andere zakelijke of werkgerelateerde platformen. Vakantie is vakantie: het werk en zeker de mail, waarin ook veel nieuws, rekeningen en aanmaningen en andere nu niet terzake doende elementen voorbijkomen, gaan zolang met zomerslaap. Er is, zeker peddelend in pakweg de heuvels van de Dordogne of langs de groene velden van Umbrië, toch weinig aan te veranderen.

Contactmomenten met vrienden en familie 

Een verslag van een afgelegde etappe, een filmpje van een schitterende route, een foto van een uniek lokaal tafereel, het delen ervan kost weinig tijd en het thuisfront vindt het doorgaans leuk om te zien of lezen. Het is alleen de kunst om niet uren te blijven reageren. Zogezegd is er af en toe een contactmoment met thuis, maar als de omgeving simpelweg te mooi is om hier dagelijks mee bezig te zijn, zal niemand een oordeel hebben over de frequentie. En soms is er gewoon geen bereik.

Handige apps: daarvoor is de smartphone juist uitgevonden 

Apps die onderweg een handje helpen, blijven binnen handbereik. Zoals een weer-app: onmisbaar voor fietsers, zeker in den vreemde. Route- en campingzoek-apps spreken voor zich, net als vertaal-apps om niet overal met handen en voeten te hoeven communiceren. Wie daaruit overigens zinnen uit het hoofd leert, komt vaak beleefder over. En natuurlijk is er de favoriete, opzwepende playlist die het ritme erin houdt, met name tijdens beklimmingen. Al met al speelt de smartphone geen voorname rol tijdens fietsvakanties, maar dient hij als hulpmiddel. Precies waarvoor het apparaat is uitgevonden.