Andrea Vendrame soleert naar zege in bergrit Giro d'Italia, Pogacar & co houden snipperdag

De Italiaan Andrea Vendrame (Decathlon AG2R La Mondiale) heeft de 19e etappe in de Giro op zijn naam geschreven.

Vendrame

Vandaag stond in de Giro d'Italia alweer een bergetappe op het programma, maar loodzware cols hoefden de renners niet te betwisten. In de finale moesten de renners over een een col van tweede, derde en tweede categorie.

Tien renners hadden na 19 dagen koersen door Italië nog genoeg in de tank om mee te glippen in de vroege vlucht. Dat avontuur was echter van korte duur. Alles was te herdoen, waarna Alaphilippe, Narvaez, Hermans, Vendrame, Sanchez en Plapp ten aanval trokken.

Even later maakte negen renners (o.a. Steinhauser, Velasco en Tratnik) de oversteek naar de kopgroep. Het peloton moeide zich niet meer. Pogacar & co hielden een snipperdag.

Op Passo Duron (6.9 km, 5.8%), de eerste col van de dag, brak de kopgroep in stukken. Alaphilippe trok door en kreeg Steinhauser, Tarozzi en Narvaez met zich mee. De rest moest passen. Op de top maakte Hermans nog de aansluiting. Vendrame deed hetzelfde in de afdaling.

Aanval Vendrame

Op 39 kilometer van de finish probeerde Alaphilippe er in z'n ééntje van door te muizen, maar hij kreeg zijn vijf metgezellen er niet af. Dat lukte Vendrame even later op een hellende strook wel. De Italiaan reed al snel een voorsprong van 50 seconden bijeen.

Op Cima Sappada (10.7 km, 4.4%), de slotklim, begreep Steinhauser dat hij iets moest ondernemen om nog de etappe te winnen. De 22-jarige Duitser, die eerder deze week al een rit won, ging in z'n ééntje op zoek naar de koploper, maar Vendrame reed alleen maar verder weg. Sanchez ging nog op en over Steinhauser, maar ook de Spanjaard kwam geen meter dichter.

De 29-jarige Italiaan soleerde zo naar zijn eerste zege van het seizoen. Het is zijn vijfde profzege. In 2021 won hij ook al eens een rit in de Giro. Pelayo Sanchez bolde 54 seconden later als tweede over de streep. Georg Steinhauser werd derde. Beelden en uitslag:

Morgen wordt er voor de laatste keer in deze Giro geklommen. De renners moeten de loodzware Monte Grappa (18.1 km, 8.1%) twee keer beklimmen. Na de top is het 25 kilometer dalen richting de finish in Bassano del Grappa.

Nieuws
  • Cor Vos