Annemiek van Vleuten over angst per ongeluk positief te testen: 'Heb eens nachten wakker gelegen nadat ik een smoothiebowl had gegeten'

Annemiek van Vleuten is nu zo'n halfjaar gestopt. Wat ze niet mist: het contstant beschikbaar moeten zijn voor dopingcontroles. 

Vleuten

De meeste mensen kunnen zich amper voorstellen hoe het is voor wielrenners en wielrensters om telkens met de angst te leven dat je niet het verkeerde product tot je neemt. In de NOS-podcast De Wielerredactie vertelt Van Vleuten met een treffend voorbeeld waar wielrenners allemaal aan moet denken.

"Ik heb weleens een smoothiebowl gegeten ergens in een restaurant", begint ze haar verhaal. "Achteraf bedacht ik: daar heeft misschien wel eiwitpoeder ingezeten. En de poeder is misschien wel niet gecontroleerd."

Het bleef de tijd nadien in haar hoofd zitten. "Het zorgde voor enorm veel stress bij mij. Ik heb er nachten van wakker gelegen en ik ben nog terug geweest naar dat restaurant. Er bleek inderdaad eiwitpoeder in te zitten, en het kwam uit een bodybuildersfabriek. Het was dus niet gegarandeerd dopingvrij."

Albert Heijn

Van Vleuten maakte een foto van de verpakking. "Zo van: als ik dan positief test, heb ik in elk geval iets om te bewijzen dat het daarvandaan kon komen. De kans was aanwezig dat het vervuild zou zijn met andere supplementen van bodybuilders. Ik moest afwachten tot ik mijn test terugkreeg."

Gelukkig voor Van Vleuten bleek de test negatief en was er niets aan de hand, maar het zegt veel over het sociale leven van een topsporter. "Dat is waar je aan denkt als je als wielrenner in een restaurant zit. Mijn grote stress was dat je positief zou testen zonder dat je het zou weten."

"Zo kregen we op een gegeven moment een mailtje van de ploeg dat je positief kunt testen op macanoten. Die zijn gewoon te koop in de Albert Heijn. Dus als je een nootje eet, zou je positief kunnen testen. Dat maakt je als atleet angstig. Je moet altijd navragen en alert zijn. Het gaat wat dat betreft heel ver."

Nieuws
  • Cor Vos