Primoz Roglic maakt indruk met ritwinst in Dauphiné en rijdt Evenepoel uit de leiderstrui

Primoz Roglic heeft een dubbelslag geslagen in het Critérium du Dauphiné.

Roglic

Na de zware valpartij van donderdag wachtte een belangrijke test voor de renners: de eerste echte bergetappe. De finish was getrokken op een klim van 11,2 kilometer aan 8,5 procent. Een écht zware klim dus. De ronde ging verder zonder Juan Ayuso, die na de valpartij van donderdag besloot af te stappen.

Zes renners kozen snel voor de aanval: Thibault Guernalec, Magnus Cort, Romain Grégoire, Arjen Livyns, Alessandro Fancellu en Mason Hollyman. Die laatste viel echter weg uit de kopgroep na een duikeling in een afdaling. Bij diezelfde crash lag ook Guernalec, maar die wist nog terug te keren.

De kopgroep verloor een deel van zijn voorsprong nadat het even verkeerd was gereden. De vijf overgebleven koplopers begonnen aan de slotklim met een voorsprong van een kleine twee minuten. Vooral INEOS Grenadiers nam veel hooi op hun vork in de achtervolging op de koplopers.

Kuss lost snel

Vooraan bleek Grégoire de beste klimmer, maar hij had het ongeluk dat INEOS Grenadiers plannen had en snel dichterbij kwam. Het tempo van de Britse ploeg eiste de nodige slachtoffers. Vooral het snelle lossen van Sepp Kuss, die niet was gevallen donderdag, viel op. De eerste versnelling in de groep met favorieten kwam van Laurens De Plus.

De Plus kreeg Aleksandr Vlasov mee en die twee reden in één streep naar Grégoire en lieten hem meteen achter. Toen Ciccone en Roglic vervolgens ook aangingen, moest Evenepoel lossen, maar de leider had met Mikel Landa een zeer goede helper bij zich. Toch moest hij Roglic, Ciccone, Rodríguez, Jorgenson en de verrassende Derek Gee laten rijden.

Zij reden naar Vlasov en De Plus toe. De Rus zette zich op kop in dienst van Roglic, waarna enkel Ciccone zijn wagonnetje kon aanhaken bij het BORA-hansgrohe-duo. Vlasov deed berewerk en wist de voorsprong op alle concurrenten - minus Ciccone - flink uit te breiden.

In de slotkilometer nam Roglic over, waarna hij met een krachtige versnelling ook Ciccone uit het wiel wist te rammelen. Het wachten was vervolgens op Evenepoel en die gaf uiteindelijk meer dan veertig seconden toe, waardoor Roglic ook de leiding overneemt in het algemeen klassement.

Nieuws
  • Cor Vos