Thijs Zonneveld over Roglic: 'Laatste bergetappe verbijsterend matig, zou hier weinig vertrouwen uit tanken voor Tour'

Primoz Roglic won op hangen en wurgen de Dauphiné, maar met het oog op de Tour de France zegt dat niet veel. 

Roglic

Daar komt hij immers landgenoot Tadej Pogacar tegen, en wellicht Jonas Vingegaard. En het belangrijkste: in de derde en laatste bergetappe was hij aanmerkelijk minder dan in de twee dagen ervoor. In de podcast In het Wiel gaat analist Thijs Zonneveld in op de prestatie van de kopman van BORA-hansgrohe.

"We kijken toch met een Tour-bril op naar de Dauphiné. Er waren drie bergritten achter elkaar. Eén met een makkelijke aanloop: wie heeft de meeste frisse power? Daar was hij heel goed. Zaterdag was hij al iets minder en kon Jorgenson écht met hem meesprinten. Zondag, de derde aankomst bergop, is hij gewoon niet goed. Eigenlijk best slecht."

Met pijn en moeite wist Roglic zijn eerste plaats weliswaar te verdedigen, maar het was niet dat hij gelost werd door renners van het kaliber Pogacar en Vingegaard. "Hij moest ook niet alleen Jorgenson laten gaan. Maar wel vijf renners, en ook niet de allergrootsten."

"Dit was verbijsterend matig eigenlijk als je kijkt naar die eerste dag. Wat zegt het? Hij lijkt hetzelfde probleem te hebben als vorig jaar in de Giro. Als het echt zwaar wordt, vertoonde hij toen ook zwakheden."

BORA-hansgrohe

Zonneveld zoekt de oorzaak ook bij zijn ploeg BORA-hansgrohe. "Dit is wel een beetje speculatief, maar misschien zegt het ook wel dat hij niet goed herstelt. Zijn conditie is niet beter geworden in de Dauphiné. Eerder het tegenovergestelde. Hij heeft gewonnen, maar ik zou hier niet veel vertrouwen uit tanken met het oog op de Tour de France."

Bij Remco Evenepoel ziet Zonneveld het iets anders. "Bij Evenepoel kun je zeggen dat we het achterste van zijn tong nog niet hebben gezien. Niet dat dat nu veel vertrouwen oplevert... Voor hem wordt het ook lastig om dit nog goed te maken, wil hij écht om de hoofdprijs meedoen. Dan moet hij wel een héél grote stap zetten nog. Alleen van Roglic hebben we zondag wel al een all-out-inspanning gezien."

Nieuws
  • Cor Vos