Jonas Vingegaard had spijt na gemiste kans voor Wout Van Aert in vorige Tour: 'Ik had Lafay terug moeten halen'

Mede omdat Vingegaard zijn ploeg niet hielp in de achtervolging op Lafay, mistte Van Aert een levensgrote kans op ritwinst.

Jonas Vingegaard en Wout Van Aert

Het was een van de meestbesproken gebeurtenissen van het Baskische openingsweekend van de vorige Tour: het niet winnen van de tweede etappe van Wout Van Aert. De Belg van Jumbo - Visma zag Victor Lafay demarreren in de slotkilometer en zag dat zijn ploeg niet meer bij machte was om de Fransman bij te halen.

In de slotkilometers in San Sebastian behielden Tiesj Benoot en Wilco Kelderman de controle over de elitegroep met het oog op ritwinst voor Wout Van Aert. De aanval van Lafay was er echter te veel aan en kon niet worden gepareerd door de twee.

Opvallend was de afwezigheid van Jonas Vingegaard in de achtervolging. Hij kon zijn ploeggenoot een flinke dienst bewijzen, maar liet dat na en bleef in het wiel van concurrent Tadej Pogacar. Zo strandde een gefrustreerde Van Aert in het wiel van Lafay op plek twee.

"Het spijt me"

In de nieuwe Netflix-documentaireserie Tour de France: Au coeur du peloton is te zien dat de Deen zich kort na de finish in de teambus verontschuldigde tegenover zijn trouwe helper. "Ik had Lafay moeten volgen", waren zijn woorden aan het adres van een razende Van Aert. "Het spijt me."

De Belg zelf aanvaardde direct de excuses van de latere Tourwinnaar. "Ik ben niet boos over hoe we reden, maar verdomme... twee dagen achter elkaar lukt het net niet", reageerde hij.

Van enige frictie tussen de twee kopmannen van Jumbo - Visma was al meteen geen sprake meer. Het korte gesprek in de teambus tussen Van Aert en Vingegaard zorgde er duidelijk voor dat de Vlaming kalmeerde en dat de klassementskopman zijn schuldgevoel opzij kon leggen, al gaf hij voor het oog van de Netflix-camera toe: "Als ik het nog eens over mag doen, ga ik het duidelijk anders doen."

Nieuws
  • Cor Vos