Tiesj Benoot over Vingegaard: 'Hij rijdt de Tour omdat de ploegleiding denkt dat er een kans bestaat dat hij top kan zijn'

Jonas Vingegaard en Wout van Aert zijn erbij in de Tour de France, maar hoe goed zullen ze zijn? 

Benoot

Tiesj Benoot trainde afgelopen weken in Tignes met beiden samen, maar ook de Belg weet niet hoe goed zijn kopmannen echt zijn, zo vertelt hij in gesprek met Het Laatste Nieuws. "Het is de vraag van tien miljoen, maar ik vind het zelf zeer moeilijk om hen in te schatten."

Bij Team Visma | Lease a Bike doen ze weliswaar de nodige lange trainingen samen, maar dat zijn pure duurritten. De intervaltrainingen doen ze afgescheiden van elkaar. "Wanneer wij op hoogtestage samen trainen, is dat niet koersen zoals tijdens een bergrit in de Tour."

"Het is niet dat wij elkaar testen om te zien wie de beste is. Bovendien, wanneer Jonas een interval van drie keer tien minuten voluit afwerkt, zie ik hem niet bezig."

Sterker nog, zelfs de twee kopmannen vinden het moeilijk te zeggen wat ze kunnen klaarspelen in de Tour de France. "Elke atleet die uit een blessure komt, is onzeker. Pas na het eerste weekend zullen we kunnen inschatten hoe goed ze zijn."

Als voorbeeld noemt hij Van Aert, die in de Ronde van Noorwegen zijn rentree maakte, maar daar nog niet op niveau was. "Wout heeft de voorbije weken progressie gemaakt, maar staat niet op het niveau van vorig jaar en zeker niet op dat van twee jaar geleden."

Jorgenson

In het voorjaar was Benoot ook op hoogtestage met Van Aert en toen kon hij wel met zekerheid zeggen dat zijn ploegmaat top zou zijn. "Nu is dat helemaal anders. Ik weet oprecht niet waar hij nu staat. Idem Jonas. Die heeft niet meer gekoerst sinds de Ronde van het Baskenland en lag tussendoor twee weken in het ziekenhuis. Ook al voelt hij zich goed op training, hij en de ploeg zijn onzeker. Vergeet ook het mentale aspect niet, Jonas weet niet hoe hij zich in het peloton zal gedragen."

"Hij rijdt de Tour omdat de ploegleiding denkt dat er een kans bestaat dat hij top kan zijn. Maar ik ben er honderd procent zeker van dat niemand van de ploeg geld durft inzitten op het feit dat Jonas het podium zal halen. Wat ze wel hopen, maar niet weten."

Van wie Benoot wel weet dat hij goed is: Matteo Jorgenson. "Die is na de Dauphin├ę nog gegroeid, maar is dat voldoende om mee te doen met Pogacar, laat staan hem te kloppen... Pogacar won de Giro al spelenderwijs. Het is overduidelijk dat UAE topfavoriet is om de Tour te winnen."

Nieuws
  • Cor Vos