José De Cauwer over Van der Poel en Van Aert: 'De WK-zege van Van der Poel heeft iets in gang gezet'

Het is weer uitkijken naar Wout van Aert en Mathieu van der Poel in de Tour de France. 

Poel

Waar Van Aert een zekerheid is voor een hoofdrol in de Tour de France, daar heeft Van der Poel meer moeite om zijn stempel te drukken. In 2021 was er die geweldige ritzege op de Mûr-de-Bretagne, maar de laatste twee edities was hij een stuk onzichtbaarder. Op de lead-outs voor Jasper Philipsen na vorig jaar.

José De Cauwer kijkt in Sporza Daily uit naar de prestaties van de eeuwige rivalen. Vorig jaar bleek de Tour de France voor Van der Poel de weg naar topvorm op het WK in Glasgow van twee weken later. Nu ligt zijn hoofddoel twee weken later op de Olympische Spelen. De Cauwer: "Het zal van hetzelfde zijn, maar hij zal nu wel een ritje willen winnen in de Tour."

"Hij gaat dingen proberen, hij zal de gravelrit proberen te winnen. Al gaat hij niet direct een etappe aankruisen, want hij gaat vooral bekijken wat er gebeurt. Hij zal het roadbook nog niet van voor naar achter hebben doorgenomen. Een Philipsen misschien wel, maar Van der Poel niet."

De tandem Philipsen-Van der Poel gaan we sowieso weer zien, denkt De Cauwer. "Van der Poel is ook de reden dat Philipsen gebleven is. Als je iemand hebt die zoveel kan weggeven. Hij is nu al bezig met iets anders, want de Olympische Spelen. Als het kan één of twee ritten, maar voor de rest vooral helpen."

Wout van Aert

Bij Team Visma | Lease a Bike is het de vraag of Van Aert ook zoveel moet knechten voor Jonas Vingegaard. "Voor mij telt één ding: wat is de rol van Wout van Aert? Wat moet en mag hij? Mag hij zijn ding bijvoorbeeld doen in die gravelrit naar Troyes? Of moet hij weer wachten? Ik zou graag hebben dat hij zijn gang mag gaan. Dat lijkt me een verworven recht voor Van Aert."

De Cauwer noemt het WK in Glasgow als kantelpunt voor sommigen, waarmee hij onder andere Van Aert bedoelt. "Daar is wel iets gebeurd. Daar reed Van der Poel iedereen weg en is er een lampje gaan branden dat hij de Tour als voorbereiding heeft gebruikt. Hij haalde verwoestend uit. Geloof mij, dat heeft bij sommigen iets in gang gezet."

"Van Aert kan perfect werk doen, maar dan moet hij die cols aan zich voorbij laten gaan en zich daar op minuten laten rijden. Niet eerst 150 kilometer koersen en dan pas in de laatste 20 kilometer je laten terugzakken. Het is aan Van Aert om te beslissen."

Nieuws
  • Cor Vos