Tour | Sprinten? Alles wat je moet weten over etappe 3: Piacenza-Turijn

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 3 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

Koersdirecteur Christian Prudhomme vertelt dat de sprinters de Tour de France zijn begonnen met hun tanden op elkaar. De inspanningen van de eerste twee etappes zullen ongetwijfeld nog in de benen zitten, waardoor het voor de pure sprinters geen uitgemaakte zaak is dat ze op de derde dag wél aan sprinten zullen toekomen.

Na zo’n 125 kilometer gaan er zestig kilometer een beetje op en af. De Côte de Barbaresco (1,4 kilometer aan 6,8 procent) wordt gevolgd door het langste klimmetje van de dag. De Côte de Sommariva Perno (2,4 kilometer aan 5,2 procent) ligt op veertig kilometer van de meet.

Normaal gesproken ligt de klim te ver van het einde voor de ploegen van sterk klimmende sprinters als Mads Pedersen en Jasper Philipsen om het de pure sprinters écht lastig te maken.

Veel van de beste sprinters zijn erbij in de Tour de France. Al zal een aantal jongens verstek laten gaan, want Tim Merlier (Soudal Quick-Step), Olav Kooij (Team Visma | Lease a Bike) en Caleb Ewan (Team Jayco-AlUla) trokken dit jaar naar de Giro d’Italia.

Geschiedenis

De drie dagen door Italië zitten boordevol nostalgie. Waar in de eerste twee dagen Gino Bartali en Marco Pantani in het zonnetje werden gezet, is het op dag drie de beurt aan een volgende wielerkampioen: Fausto Coppi.

Het peloton trekt door Tortone, waar Coppi aan de gevolgen van malaria het leven liet in 1960. Je vindt er ook het Fausto Coppi-stadion, wat in feite niet meer is dan een veld met sintelbaan. Coppi is met vijf eindzeges in de Giro d’Italia, twee overwinningen in de Tour de France en negen monumentale zeges een van de beste wielrenners aller tijden, maar hij was ook verzot op voetbal. Sterker nog, Coppi en Bartali speelden op 14 januari 1950 een derby tegen elkaar in Milaan samen met andere wielrenners.

Met als scheidsrechter niemand minder dan de Italiaanse voetballegende Giuseppe Meazza, die werd bijgestaan door vier wielerhelden: Costante Girardengo, Alfredo Binda, Learco Guerra en Gaetano Belloni. De ploeg van Coppi speelde in het roodzwart van AC Milan, terwijl Bartali het blauw-zwart van Internazionale vertegenwoordigde.

Een grappig detail in die vriendschappelijke streekwedstrijd: zowel Coppi als Bartali stond rechtsbuiten. De wedstrijd werd met 6-0 gewonnen door het team van Coppi, die zelf de laatste goal maakte. Op de wedstrijd kwamen liefst twintigduizend mensen af.

Streek

Het mag dan misschien niet de iconische toeristische attracties hebben van een Rome of Milaan, maar ook Turijn is de moeite waard. Zeker voor liefhebbers van musea. Het Museo Egizio wordt aangedragen door sites als Tripadvisor.

In dit museum vind je voorwerpen uit het oude Egypte en het werd opgericht in 1824. Ook populair in Turijn: het Nationaal Automuseum van Torino. In het museum kun je zien hoe de auto zich heeft ontwikkeld vanaf het prille begin tot vandaag de dag. Tot slot is er nog het Nationaal Cinema Museum.

Dan is er ook nog een bezienswaardigheid die verband houdt met de wieler- en voetbalsport: de Basilica di Superga. Deze kerk, die gebouwd werd van 1717 tot 1731, ligt boven op de Superga-heuvel. Het is de plaats waar in 1949 de selectie van Torino verongelukte na een vliegtuigongeluk.

De Superga is de Italiaanse sport niet gunstig gezind, want in 1994 raakte Pantani daar zwaar geblesseerd. In de afzink kwam hij ten val nadat hij tegen een Nissan Patrol 743 knalde. Hij liep een gecompliceerde scheen- en kuitbeenbreuk op. “Het is een wonder dat ik nog leef”, zei hij in het ziekenhuis. Gezien de geschiedenis logisch dat de ASO de Superga in 2024 mijdt.

Profiel van de etappe

Sterren

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS. Vive le Velo op Sporza begint pas als het EK is afgelopen. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...