Zonneveld niet te spreken over 'pestgebaar' Evenepoel naar Healy: 'Klein moment, maar ergerlijk en naar'

Remco Evenepoel had maandag kans op geel, maar leek daar geen poging toe te doen. 

Evenepoel

Het was uiteindelijk Richard Carapaz die met de gele trui aan de haal ging, doordat de Ecuadoraan als veertiende eindigde. Een groot succes voor de olympisch kampioen, voor zijn ploeg EF Education-EaysPost en voor zijn land als geheel. Wieler Revue omschreef eerder de weg naar de top van Carapaz.

Een klein rolletje was weggelegd voor ploegmaat Ben Healy, die nog net zijn voorwiel voor concurrenten Pogacar en Evenepoel over de streep drukte. Al maakt dat uiteindelijk geen verschil. Analist Thijs Zonneveld vertelt in de podcast In het Wiel dat daar iets gebeurde wat hem niet bepaald aanstond. Met in de hoofdrol: Evenepoel.

"Er was gisteren een strijd in de sprint bezig. Carapaz was supergemotiveerd. Hij ging ervoor, de hele ploeg ging ervoor en dat hebben ze supergoed gedaan", steekt hij van wal. "Hij pakt veertien plekken terug op Pogacar en pakt daardoor het geel."

Rond plek veertig komen Pogacar en Evenepoel binnen. "Die laatste ostentatief achter Pogacar. Zo van: ik ga je heus niet voorbij, hoor. Maar wat er vervolgens gebeurt, vind ik naar. Ik vind het leuk dat Evenepoel iets durft te zeggen wat anderen niet durven te zeggen en ik heb niet zo'n moeite met zijn maniertjes. Sterker nog, ik vind het leuk dat hij soms een bepaalde weerstand oproept."

"Maar wat ik heel naar vind, is het belachelijk maken van andere renners. Zeker als grote renners dat doen. Daar kan ik heel slecht tegen."

Lachen om Healy

Dat gebeurde gisteren volgens Zonneveld. "Healy reed vlak voor de streep nog even voorbij Evenepoel en Pogacar. Hij is teamgenoot van Carapaz. Evenepoel deed vervolgens zo'n gebaar van: haha, kijk hem nou sprinten voor plek 37. Hij lachte en keek vervolgens opzij om te kijken of Pogacar het ook had gezien, zodat ze samen konden lachen om Healy... Het was echt een beetje pestgedrag."

De Sloveen was overigens in gesprek met ploegmaat Nils Politt op dat moment. "Die zag het helemaal niet. Het was op verschillende manieren ook heel dom, omdat Healy juist iets heel slims deed. Hij zette gewoon een extra renner in de uitslag voor Pogacar en Evenepoel in voordeel van zijn kopman."

"Maar ook al sprint hij voor plek 37, dan heeft hij het volste recht daartoe. Ik vind dat zo matig. Het was een klein moment, maar heel veelzeggend. Ergerlijk en naar."

Nieuws
  • Cor Vos