Parkoers en wielergeschiedenis
Voor de pure sprinters als Fabio Jakobsen en Dylan Groenewegen waren er de voorbije seizoenen niet al te veel kansen in de Tour de France. De echt vlakke parkoersen zijn vrij schaars, en ook in de vijfde etappe liggen er de nodige hoogtemeters te wachten.
Zijn ploegen als Lidl-Trek (Mads Pedersen) of Alpecin-Deceuninck (Jasper Philipsen) bereid om het zwaar te maken? Het zou iets moois kunnen opleveren, maar het zal ook een flinke inspanning vergen. Na zo’n zeventig kilometer ligt een klimmetje van dertien kilometer. Lang, maar de drie procent gemiddeld maakt het niet bijzonder zwaar. Toch zouden renners als Jakobsen en Cavendish daar zomaar in de problemen kunnen komen als het hard gemaakt wordt.
Daar blijft het niet bij, want na 140 kilometer in koers – op een kleine veertig kilometer van het einde – ligt nog een heuveltje. De sprinters moeten 4,4 kilometer aan 4,2 procent zien te overleven. Een etappe die dodelijk saai kan worden, maar ook razend spannend. Veel zal afhangen van de tactiek van de ploegen, de formatie van de vroege vlucht en zeker ook de stand van de wind. Een nadeel voor de vroege vluchters is dat de wegen in de slotfase breed zijn en het peloton écht kan jagen.
Geschiedenis
De laatste keer dat er een etappe in de startplaats van vandaag – Saint-Jean-de-Maurienne, finishte, was in 2015. De zege ging toen naar Romain Bardet, die Pierre Rolland en Winner Anacona voorbleef. Het was een van de drie ritzeges van de huidig-renner van Team dsm-Firmenich PostNL in de Tour de France voor hij dit jaar in de eerste rit toesloeg in een een-tweetje met Frank van den Broek.
De klimmer is een van de negen nog actieve Franse renners die ooit hun handen mochten opsteken in de Tour de France - met de etappewinst van Kevin Vauquelin zijn het er inmiddels tien.
Recordhouder is Julian Alaphilippe, die in totaal zes etappes wist te winnen. De eerste in 2018, terwijl de laatste dateert van 2021. Er zijn naast Alaphilippe en Bardet nog twee renners die meerdere keren wonnen. Arnaud Démare spurtte twee keer naar de zege, terwijl Warren Barguil in 2017 zowel naar Foix als op de Izoard zegevierde. De andere nog actieve Fransen die ooit wonnen in hun thuisronde: Victor Lafay, Nans Peters, Lilian Calmejane, Christophe Laporte en Alexis Vuillermoz.
Streek
Liefhebbers van messen herkennen hem uit duizenden, maar voor niet-kenners zal het Opinel-mes waarschijnlijk ook bekend voorkomen. Het mes met het houten handvat is dan ook een bekende. Het wordt al gemaakt sinds 1890 en vond haar herkomst in de startplaats van vandaag: Saint-Jeande-Maurienne.
Het mes staat bekend om de stevigheid en dat dankt het aan de oorsprong in het hart van de Alpen. In de stad vind je dan ook het museum van het Opinel-mes, waar je zo een uurtje of twee zoet bent. In 1890 was uitvinder Joseph Opinel achttien jaar oud. In zijn vrije tijd werkte hij aan het ontwerpen van een klein zakmes, dat uiteindelijk zou uitmonden in de Opinel.
In 1901 startte Opinel een fabriek in een klein dorpje genaamd Gevoudaz. Toen veertien jaar later bleek dat het dorpje de groei van het merk remde, besloot hij te verhuizen naar Saint-Jean-de-Maurienne.
De Opinel wordt voor allerlei dingen gebruikt. Op de site van het messenmerk staat dat het te gebruiken is voor bijvoorbeeld kampeerders, zeilers en klussers. Jaarlijks verkoopt Opinel zo’n vijftien miljoen exemplaren.
Profiel van de etappe
Onze favorieten
TV
Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.
's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond de klok van 22.00 op NPO3. Vive le Velo op Sporza is er ook nog niet nu het EK is. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...
- Cor Vos