Optimisme bij Vingegaard ondanks achterstand op Pogacar: 'Hadden vooraf verwacht in rit 1, 2 én 4 tijdsverlies te lijden'

Jonas Vingegaard staat 50 seconden achter op Tadej Pogacar. 

Vingegaard

Door zijn gebrekkige voorbereiding had Vingegaard daar vooraf ongetwijfeld voor getekend. De Deen reageerde goed op de uitval van zijn grote concurrent in de slotkilometer van de Galibier. Hij verloor alleen net de aansluiting in een scherpe bocht naar links, waarna hij op acht seconden van Pogacar bovenkwam.

Duidelijk zichtbaar was dat Vingegaard het op explosiviteit moet afleggen tegen Pogacar. Nog meer dan voorgaande jaren. Ook in de afdaling kon hij na een bocht niet zo scherp aanzetten als de kopman van UAE Team Emirates. Toch is er geen man overboord voor de Nederlandse ploeg.

"In het eerste deel van de afdaling hield ik de achterstand lang op tien seconden", aldus Vingegaard tegen Het Laatste Nieuws. "Pas in het tweede deel verloor ik de meeste tijd. In dat tweede deel speelt het gewicht een grotere rol. Pogacar had daar het voordeel van de zwaartekracht."

Wat wellicht wel zorgen baart: de kracht van de ploegen. Team Visma | Lease a Bike lijkt voorlopig niet het team te hebben om de koers dusdanig hard te maken, waardoor Pogacar iets van zijn krachten verliest, zoals ze de voorgaande twee seizoenen wél konden.

"Het is altijd beter om iemand bij te hebben, maar ik verwacht Matteo Jorgenson en Wilco Kelderman later in de Tour. We staan 1-0 achter, maar eerlijk, we hadden vooraf verwacht in de eerste én de tweede én de vierde rit tijdsverlies te lijden. Wat dat betreft is 1-0 een pak beter dan 3-0."

Sepp Kuss

Op de Galibier werd duidelijk dat Vingegaard een knecht als Sepp Kuss mist. Al probeerde UAE Team Emirates niet per se de overtalsituatie uit te spelen. Tiesj Benoot vertelt dat het geen groot verschil heeft gemaakt dat Vingegaard al redelijk vroeg geïsoleerd zat.

"Sepp heeft al bewezen dat hij dat kan, maar niet in elke bergrit. Op de Galibier was het een strijd tussen de kopmannen onderling, ik betwijfel of Sepp er nog was bijgeweest."

Ook de Belg kijkt tevreden terug op de vierde etappe. "Dit is een goeie situatie. Eind volgende week en in de slotweek komen de echte sloopritten er aan. Die zullen ons beter liggen."

Nieuws
  • Cor Vos