Tour | Voorlaatste voor de (sterke) sprinters! Alles wat je moet weten over etappe 13: Agen-Pau

Hieronder vind je alle informatie over de Tour-etappe die vandaag op het programma staat! We zetten alles voor je op een rijtje.

etappe 13 tour

Parkoers en wielergeschiedenis

Etappe dertien wordt aangemerkt als vlak. En dat er gesprint gaat worden lijkt buiten kijf te staan, maar de vraag is wel: gaat dat met alle sprinters zijn? Ook met minder goede klimmers als Dylan Groenewegen en Mark Cavendish, die inmiddels de vermoeidheid in de benen zullen voelen.

Koersdirecteur Christian Prudhomme denkt dat de sprintersploegen zich in de beginfase nauwlettend gaan bezighouden met de vorming van de kopgroep. Tijdrijders van het type Stefan Küng zullen ze niet graag in de vlucht van de dag zien.

Prudhomme denkt niet dat de sprintersploegen hier verrast zullen worden en dus is de kans groot dat we de hele dag aankijken tegen een groep met relatief onbekende renners. De finale biedt echter kansen om koers te maken.

Er ligt een aantal heuveltjes te wachten waarop een ploeg als Intermarché-Wanty in dienst van kopman Biniam Girmay een aantal snellere mannen zou kunnen lozen. “Zeker de beklimmingen van Blachon en Simacourbe kunnen een probleem vormen voor sprinters die zich niet op hun gemak voelen op heuvelachtig terrein."

Geschiedenis

Pau is de geboorteplaats van Stéphane Augé. Een naam uit het verleden die waarschijnlijk alleen bij de écht doorgewinterde wielervolgers nog een belletje doet rinkelen. Augé reed jarenlang voor Cofidis en was een aanvaller pur sang. Zoon Ronan Augé is overigens ook een talentvol wielrenner.

Hij rijdt momenteel voor de opleidingsploeg van Groupama-FDJ en hoopt ooit in de voetsporen van zijn vader te treden. Zoals zoveel wielerprofs hem voordeden. We zetten de WorldTour-renners met een vader die vroeger prof was op een rijtje.

Lars Boven (Jan Boven), Senne Leysen (Bart Leysen), Mathieu van der Poel (Adrie van der Poel), Amaury Capiot (Johan Capiot), David Dekker (Erik Dekker), Kévin Ledanois (Yvon Ledanois), Nicolas Vinokourov (Alexandre Vinokourov), Danny en Boy van Poppel (Jean-Paul van Poppel).

Markel Beloki (Joseba Beloki), Valentin Madouas (Laurent Madouas), Lenny Martinez (Miguel Martinez), Thibau Nys (Sven Nys), Remco Evenepoel (Patrick Evenepoel), Mauri Vansevenant (Wim Vansevenant), Igor Arrieta (José Luis Arrieta), Pavel Sivakov (Alexei Sivakov) en Tim Wellens (Léo Wellens).

Streek

De pruimentijd kennen we uit de Nederlandse taal. ‘Tot in de Pruimentijd’, betekent zoiets als ‘Tot ooit.’ Met de pruimentijd wordt letterlijk bedoeld de tijd dat pruimen rijp zijn. Grofweg van juli tot oktober. Dat is ook de tijd dat er in de startplaats Agen geld verdiend moet worden, want het plaatsje in de regio Nouvelle-Aquitaine staat bekend om de productie van pruimen.

De Pruimen van Agen zijn een gedroogde vrucht die vallen onder een Beschermde Geografische Aanduiding. De oogst van de Pruimen van Agen vindt plaats tussen half augustus en half september. Het proces gaat dan als volgt: de pruimen worden gewassen, gesorteerd en gemeten.

Daarna worden de pruimen op rekken gespreid en 20 tot 24 uur in de oven gedroogd bij een temperatuur van tussen de zeventig en tachtig graden. In augustus en september zijn er speciale pruimenfeest in en rondom Agen.

Profiel van de etappe

TV

Je hebt voor de Tour de France de keuze uit drie zenders: de NOS, Sporza en Eurosport. Sommige ritten worden integraal uitgezonden, zoals het openingsweekend. Maar als je niks van de finale wil missen moet je sowieso toch rond een uurtje of half vijf wel voor de buis of livestream zitten, want de finish is steeds zo rond de klok van half zes.

's Avonds kun je kijken naar De Avondetappe, eerst nog na de EK-uitzendingen van de NOS of rond 22.00 uur op de NPO3. Vive le Vélo is inmiddels wel begonnen en iedere avond (op een wisselend tijdstip, check de online tv-gids) te zien op VRT1. Er zijn natuurlijk ook honderdmiljoenmiljard podcasts waar je naar kunt luisteren...