🎥 Jasper Philipsen pakt tweede ritzege na boeiende etappe: 'Mijn beste dag tot nu toe'

Na een boeiende 'vlakke' etappe was Philiipsen in Pau de snelste van het pak. 

Philipsen tour 2024

De dertiende etappe in de Ronde van Frankrijk is gewonnen door Jasper Philipsen. Na een enerverende etappe vol aanvalspogingen, waaiers en heuveltjes werd er gesprint in Pau, met de sprinter van Alpecin - Deceuninck als winnaar.

Van der Poel en Yates

De 165 kilometer lange etappe tussen Agen en Pau stond te boek als vlak, maar dan wel eentje waarin vluchters ook kansrijk waren. Er was namelijk een nieuwe kans op waaiers en er lag een heuvelzone met twee klimmetjes van de vierde categorie in de finale.

Dit resulteerde in een omvangrijke kopgroep die in de beginfase wegreed uit het peloton. Wereldkampioen Mathieu van der Poel was er eens bij en werd vergezeld door onder meer Matej Mohoric, Arnaud De Lie, Romain Gregoire, Magnus Cort, Jan Tratnik, Jonas Abrahamsen, Marijn van den Berg en Frank van den Broek.

Ook aanwezig in de kopgroep was Adam Yates. De UAE-luitenant van geletruidrager Pogacar bleek de doodsteek voor de vlucht. De Brit stond te kort in het algemeen klassement en vormde daarmee een bedreiging voor Visma, INEOS en Soudal Quick-Step. Samen met een paar sprintersploegen zorgden zij ervoor dat de omvangrijke groep niet weg kon blijven.

Toch sprinten

Nadat alle vluchters waren gegrepen, was het tijd voor waaiers. Op zo'n zestig kilometer van de streep trok Visma | LAB het peloton uit elkaar, maar echt doorgezet werd er vervolgens niet.

Met een flink uitgedund peloton ging men op weg naar de heuvelzone, waar onder meer Richard Carapaz, Tobias Johannessen, Jasper Stuyven en Brent Van Moer een tijdje vooruit reden.

In dienst van Wout van Aert behield Visma echter de controle, waarna de vrij spectaculaire vlakke etappe dus toch eindigde in een sprint. Zij het zonder sprinters als Groenewegen, Cavendish, Bauhaus en Gaviria.

Terwijl De Lie letterlijk wegviel in de slotkilometer, leidde Christophe Laporte de sprint in voor Van Aert. De Fransman kwam echter ietwat te vroeg van kop af, waarna Philipsen zijn kans zag om vroeg aan te gaan. De Vlam van Ham was niet meer bij te halen en won zo voor de tweede keer in deze Tour. Van Aert werd tweede, Pascal Ackermann derde.

Video

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

'Mijn beste dag tot nu toe'

Na de etappe verscheen de ritwinnaar voor de camera's. "Het was vol gas vanaf de start", begon Philipsen zijn terugblik. "Er was zijwind en er reed een grote groep weg met Axel (Laurence) en Mathieu (van der Poel). Ik dacht dat ze vooruit zouden blijven, maar het peloton bleef gaan."

Terwijl sprinters als Groenewegen, Cavendish, Kristoff, Gaviria en Bauhaus eraf gereden werden, kon Philipsen het peloton wel volgen vandaag. "Ik had mijn beste dag tot nu toe in de Tour", zei de Vlaming.

"We hadden niet onze beste start en hadden gewoon wat pech. Ik ben blij dat ik het heb omgedraaid met twee overwinningen."

Nieuws
  • Cor Vos