Maurits Lammertink (33) moet leven met blijvend hersenletsel: 'Hoop ooit weer gelukkig te zijn'

De 33-jarige ex-prof is zowat alles kwijtgespeeld nadat hij een ijsje met zijn gezin wilde gaan eten. 

Lammertink

Op een warme zomeravond in juni 2021 ging ex-prof Maurits Lammertink met zijn gezin een ijsje halen. Hij wilde genieten van enkele dagen rust, nadat hij van zijn toenmalige ploeg Intermarché-Wanty te horen kreeg dat hij niet mee mocht naar de Tour. Dat ijsje was hij beter niet gaan halen.

De 33-jarige Nederlander werd aangereden door een scooter en werd met een zwaar hersenletsel naar het ziekenhuis gevoerd. Na drie hersenbloedingen, een coma en tal van operaties, heeft Lammertink het wel overleefd. Maar daar is ook alles mee gezegd.

'Niet gelukkig'

Lammertink kampt met een blijvend hersenletsel en zal nooit meer de oude worden. Hij heeft elke dag hoofdpijn en is snel overprikkeld. Dat maakt zijn leven heel moeilijk. In een openhartig interview met AD vertelt hij niet gelukkig te zijn.

"Op dit moment zeker niet. Ik moet nu vooral wennen aan mijn leven en een nieuw ritme zien te vinden. Ik hoop ooit wel weer wat gelukkiger te zijn. Ik heb altijd gezegd dat het prima was geweest als mijn leven toen was geëindigd. Wat is nu de kwaliteit van mijn leven? Daar worstel ik enorm mee.”

Zijn profcarrière heeft hij logischerwijs moeten opgeven en zijn vrouw en drie kinderen hebben hem verlaten. Lammertink woont nu alleen in een bungalow in een vakantiepark. "Het is veel beter voor hem”, legt zijn vrouw Marion uit.

“Hij komt er echt tot rust en ervaart er geen prikkels. Thuis zie ik dat de kinderen het ook heel goed doen. Zij kunnen gewoon kind zijn en hoeven zich niet anders te gedragen voor hun vader. Toen Maurits nog bij het gezin woonde moesten ze 'echt op hun tenen lopen, heel voorzichtig zijn om papa niet te storen'.

Palmares

Lammertink reed zijn beste jaren in dienst van Roompot - Oranje Peloton en Team Katusha Alpecin. Hij boekte in totaal drie profzeges: een etappe in Tour du Limousin, de eindzege in Škoda-Tour de Luxembourg en een etappe in de Baloise Belgium Tour.