Evenepoel over zijn tranen in Nice: 'Die zeer negatieve commentaren wegen op de schouders'

Remco Evenepoel ziet zichzelf ooit de Tour winnen, maar weet dat er nog heel veel werk is om de kloof met Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard te dichten.

Evenepoel

Remco Evenepoel heeft in zijn allereerste Ronde van Frankrijk de verwachtingen overtroffen en mag zich nu officieel een potentiële Tourwinnaar noemen. Hij mikte op een top-5 in het eindklassement, maar glunderde drie weken later op het podium in Nice. De witte trui én een etappezege komen er nog eens bovenop.

Na de finish van de afsluitende tijdrit namen de emoties de bovenhand. Evenepoel viel op Promenade des Anglais in de armen van zijn vaste verzorger, als kind zijn babysit, en barstte in tranen uit. Dat waren in de eerste plaats tranen van vreugde, maar er zat meer achter.

Negatieve commentaren

"Er ging een beetje van alles door mijn hoofd", vertelde hij aan Het Nieuwsblad. "Jij bent ook een Belg, je weet dat iedereen altijd aan mij twijfelt. Vanaf nu mag dat gedaan zijn. Ik heb getoond dat ik een grote stap vooruit heb gezet. Ik word derde na de twee beste renners in de wereld, die samen nu de laatste vijf Tours hebben gewonnen.”

"Eigenlijk begon het al in Parijs-Nice, waar mijn tweede plaats niet goed genoeg was. Dus wat zat er achter de tranen? Zeker ook de druk uit mijn thuisland. Mensen realiseren zich niet altijd hoe zeer negatieve commentaren kunnen wegen op de schouders. Ik denk dat de emoties daar vandaan kwamen.”

Beter dan Vuelta

Evenepoel is de eerste Belg sinds Lucien Van Impe in 1981 die op het Tourpodium staat. Daarnaast is hij de eerste Belg ooit die de witte jongerentrui wint. "Dit staat misschien iets hoger dan mijn overwinning in de Vuelta”, vindt Evenepoel. “De vermogens die ik trapte zijn veel hoger dan die uit de Vuelta."

"Ik ben een betere klimmer geworden, zeker op hoogte. In mijn plannen om een pure ronderenner te worden, betekent dit podium meer voor me dan die eindzege in de Vuelta.”

Kloof

Evenepoel mag dan wel knap derde eindigen, de kloof met Tadej Pogacar en Jonas Vingegaard is groot. De kersverse Tourwinnaar deed over zijn Tour bijna 10 minuten minder lang dan Evenepoel.

"De basis er is om misschien zelf ooit de Tour te winnen, maar op dit moment is het gat nog groot. Ik moet eerst en vooral aan mijn eigen capaciteiten werken, door nog meer specifieke klimtrainingen te doen. Nog grotere inspanningen, nog specifieker werken op hoogte", aldus Remco Evenepoel.

Nieuws
  • Cor Vos