NOS: '10 miljoen mensen zagen Tour bij ons, Avondetappe zeer hoog gewaardeerd'

Niet alleen Tadej Pogacar beleefde een toptour, ook bij de NOS zijn ze erg tevreden over de kijkcijfers en de waardering van hun programma's rond de Tour. 

tom dumoulin met microfoon nos

De Tour (voor de mannen) zit erop en dat betekent dat het tijd is de balans op te maken en te evalueren. Niet alleen de teams doen dat, maar ook de televisiezenders die het wielerspektakel op de buis en andere mediakanalen brengen. In een ronkend persbericht laat de NOS in iedere geval weten zeer tevreden te zijn.

Hoge kijkcijfers bij NOS

Hoewel het niet de meest succesvolle Tour de France was vanuit Nederlands perspectief, met 'maar' één etappezege (Dylan Groenewegen) en niemand in de top van het klassement, stemden toch veel mensen de voorbije drie weken af op de NOS om iets van de Tour te zien. De NOS geeft in een persbericht de harde cijfers.

"Alle etappes samen en de uitzendingen van NOS De Avondetappe trokken 9,2 miljoen kijkers en hadden daarmee een bereik van 55,8 procent van de Nederlandse bevolking. Alleen de live etappes trokken bijna 7,4 miljoen mensen met een gezamenlijk bereik van 44,7 procent. Dat komt neer op gemiddeld 586.000 kijkers per etappe", schrijven ze.

Daar komen nog de livestreams bij, want veel mensen zitten natuurlijk doordeweeks nog op kantoor als de Tour wordt uitgezonden. Ook daarvan zijn cijfers bekend: de NOS meldt dat er 4,5 miljoen keer een livestream is gestart.

Het meest bekeken moment deze Tour was op zaterdag 20 juli toen aan het eind van deze 20ste etappe van Nice naar Col de la Couillole om 18.06 uur ruim 1,5 miljoen mensen tegelijkertijd naar de Tour bij de NOS keken.

De laatste etappe van zondag, waarbij gefinisht werd in Nice, is met gemiddeld 957.000 kijkers de best bekeken etappe van de Tour dit jaar. Deze slotuitzending bereikte ruim 2,3 miljoen mensen in totaal.

Avondetappe goed gewaardeerd

Er keken niet alleen veel mensen naar de Tour, de uitzendingen werden ook goed gewaardeerd. Althans, het is niet duidelijk wat mensen van het commentaarduo Joris van den Berg/Stef Clement vindt, maar 's avonds werd De Avondetappe in ieder geval wel goed gewaardeerd: de mensen gaven het een 8,1.

Naar het programma keken, hoewel het EK voetbal eerst nog in het vaarwater van Dione de Graaf en haar gasten/analisten zat, gemiddels 461.000 mensen (exclusief herhalingen). De best bekeken uitzending was die op de slotdag, zondag 21 juli, met gemiddeld 724.000 kijkers.