Zonneveld over niet-verkenning Van der Poel: 'Ik snap gewoon niet dat je het niet gezien wil hebben'

Mathieu van der Poel verkoos rust boven de verkenning van het finalerondje van de olympische route. 

Poel

Dat zit als volgt: de verkenning ging in colonne, waardoor het onmogelijk was om op wedstrijdsnelheid te verkennen. Daardoor prefereerde Van der Poel zijn rust en bleef hij in het hotel buiten de stad. In tegenstelling tot onder meer de Belgen en ook de Nederlandse vrouwenselectie, die wel aanwezig waren bij de verkenning.

In de podcast Hallo Parijs toont Thijs Zonneveld zich kritisch op de keuze van de Nederlandse favoriet. "Ik vind het niet slim. Ik heb zelf stukken van het parkoers gefietst. Het finalerondje is zo chaotisch. Draaien, keren, op en af. Bochten over stoepen, passages over fietspaden. Ik snap gewoon niet waarom je dat niet gezien wil hebben."

Dat het in colonne was, is natuurlijk omdat de organisatie niet heel Parijs wilde dichtgooien. "Wat Van der Poel zegt is dat hij dat niet handig vindt. Hij vindt dat het op koerssnelheid zou moeten, maar dat doe je sowieso niet in een verkenning lijkt me. Ik heb filmpjes gezien van de Belgen en ik zie dat Remco Evenepoel mijn Strava-kommetje op de Montmartre weer heeft afgepakt."

"Die stond niet heel scherp, want ik moest door de terrassen heenrijden boven op het klimmetje, maar op die filmpjes zie je dat ze de ruimte hadden om ook hard omhoog te rijden. Ik vind het gewoon niet slim."

Moeite

En zelfs in colonne valt er altijd meer uit te halen dan op filmpjes of via VeloViewer, aldus Zonneveld. "Hij vindt het belangrijk om zijn rust te pakken. Het is relaxter, maar het is geen hele grote inspanning om te verkennen. De Belgen zijn op de fiets naar het centrum van Parijs gegaan vanuit hun trainingsgebied."

"Het is ook geen rondje waar je 20 keer rijdt zoals op een WK. En er zitten bochten bij waarvan je moet weten hoe ze liggen en hoe ze draaien. Dat je onderaan beneden komt en acht wegen op elkaar aansluiten. Dan kun je zeggen: je moet naar links, maar welke is het? Dat soort dingen is moeilijk vanaf een filmpje."

Nieuws
  • Cor Vos