Wout van Aert schuift (top)favorietenrol van zich af: 'Mathieu van der Poel is voor mij al een jaar de topfavoriet om hier het goud te pakken'

Wout van Aert start morgen als een van de favorieten aan de wegwedstrijd van de Olympische Spelen. 

Aert

In gesprek met Sporza kijkt hij vooruit op de olympische wegwedstrijd. "De verkenning gaf me de nodige bevestiging. Er liggen explosieve klimmetjes die niet te lang en steil zijn. Het is een goed uitgetekend parkoers. Niet heel lastig, maar toch zwaar genoeg om het verschil te maken."

Een Wout van Aert-parkoers dus. Maar de Belgen hebben meer ijzers in het vuur met onder anderen Remco Evenepoel en Jasper Stuyven. "Ik denk dat we met zo veel mogelijk jongens in de finale moeten raken. Dat moet onze sterkte zijn. Dan kunnen we een nieuwe koers beginnen, in plaats van onze eieren in één mand te leggen."

Toch schuift hij de favorietenrol graag door. En gezien het WK in Glasgow van vorig jaar niet gek. "Mathieu van der Poel is voor mij al een jaar de topfavoriet om hier het goud te pakken. Als je ziet hoe hij in eendagskoersen rijdt, is er ook maar één favoriet. Ik hoop dat Pedersen en ik dicht in de buurt zullen komen."

Niveau

Van Aert kijkt toch met vertrouwen naar de olympische wegwedstrijd. Waar hij in de Tour de France goede dagen afwisselde met dagen waarop hij benen van beton had, voelt hij zich nu een stuk stabieler qua vorm.

"Op dit moment ben ik de beste Wout, ja. Het is moeilijk te voorspellen hoe goed ik zou zijn zonder de val. Maar ik heb een mooie progressie gemaakt en heb veel vertrouwen opgedaan. Ik start met ambitie en vertrouwen."

In Tokio haalde hij in de olympische wegwedstrijd zilver, terwijl hij er in de tijdrit van vorige week brons aan toevoegde. "Het zou raar zijn mocht ik die niet willen najagen", vertelde hij over een eventuele gouden plak.

Nieuws
  • Cor Vos