Van Aert over te vroeg geplaatste jump in massasprint: 'Ik was wat verward door de schaduwen'

Wout van Aert plaatste zijn jump in de massasprint van etappe vijf totaal verkeerd en zag zo een nieuwe ritzege in het water vallen. 

Van Aert verliest in Vuelta

Het was nét niet voor Wout van Aert in de vijfde etappe. Net als Lennert Van Eetvelt verspeelde hij ook een (bijna) zekere ritzege. De Vlaming timede in de massasprint zijn jump in de massasprint totaal verkeerd, waarna Pavel Bittner zegevierde.

'Duur foutje'

"Het was een sprint met een hoge snelheid", analyseerde Van Aert na afloop in het flashinterview. "Ik deed wat ik in mijn hoofd had: mijn sprint lanceren vanuit het wiel van Kaden (Groves, red.). Dat was wat aan de vroege kant, waarna ik iemand naast me voelde. Helaas gooide ik mijn fiets iets te vroeg naar voren."

De allrounder van Team Visma | Lease a Bike ging in de fout na een verkeerde inschatting. "Ik was wat verward door schaduwen bij de finish", zei Van Aert. "In the heat of the moment is zo'n fout makkelijk gemaakt. Een duur foutje dus."

Van Aert baalt uiteraard van zijn verlies, maar complimenteert de ritwinnaar. "Hij deed het heel goed" zei hij over de 21-jarige Bittner. "Hij kwam heel snel naast me en het was een mooie strijd van man-tegen-man. Hij heeft de overwinning verdiend."

Groene trui

Van Aert werd tweede, terwijl Kaden Groves op plek drie eindigde. De 29-jarige Vlaming liep daarmee uit op zijn grootste concurrent voor de groene trui. "Het lijkt dat wij de enige zijn die ervoor strijden in de tussensprints", zei de groene trui-winnaar van de Tour van 2022 over zichzelf en de Australiër.

Van Aert heeft nu een puntentotaal van 158, terwijl Grovers er 145 heeft. Er ligt verderop in de Vuelta nog een kansje voor de sprinters, maar verder zijn het vooral berg- en heuvelritten. De Visma | LAB-renner weet dus dat ook de klassementsrenners een bedreiging kunnen vormen.

Van Aert zal dus iedere mogelijkheid aan moeten grijpen om punten te sprokkelen. Met het oog op de groene trui is het missen van de ritwinst vandaag dus een bittere pil om te slikken. "De eerste plaats had me vandaag een mooi aantal punten opgeleverd", klonk het. "Dus ja, ik ben best teleurgesteld."