Vanthourenhout vertelt dat kans op WK-selectie voor Nys klein is: 'Als Thibau overleeft, ga ik er van uit dat ook Wout overleeft'

Thibau Nys rijgt de zeges aaneen dit jaar, maar voor een plaats in de WK-selectie lijkt hij niet in aanmerking te komen. 

Nys

Onlangs won Nys weer drie etappes in de Ronde van Polen. Zijn zegeteller dit jaar staat vooralsnog op negen, waarvan vijf op WorldTour-niveau. De belangrijkste constatering: Nys lijkt een flinke stap te hebben gezet in zijn consistentie. In ieder land zouden zijn prestaties genoeg zijn voor een WK-selectie, maar in België niet.

Het WK in Zürich zou hem nochtans goed moeten liggen. Bondscoach Sven Vanthourenhout heeft echter veel smaken om uit te kiezen en in gesprek met Het Laatste Nieuws vertelt hij waarschijnlijk niet voor de smaak Nys te gaan kiezen. "De deur is niet volledig gesloten, maar een selectie voor het WK in Zürich gaat moeilijk worden voor Thibau. Ik heb het daar ook al met hem over gehad."

Met Remco Evenepoel, Maxim Van Gils en Wout van Aert heeft Vanthourenhout meerdere renners die iets moeten kunnen uitrichten in Zwitserland. Hij vraagt zich dan ook af waar hij Nys in zijn selectie zou moeten plaatsen. "Om een rol te spelen op het WK in Zürich zou Thibau moeten proberen te overleven om dan een sprint te kunnen rijden."

"Maar als Thibau overleeft op zo’n zwaar parcours van 273 kilometer met 4.500 hoogtemeters, ga ik er van uit dat Wout ook overleeft. Het zou mij verbazen dat Thibau op zo’n parkoers al beter klimt dan Wout."

Winnaarstype

Kortom, Van Aert krijgt de voorkeur. "Wat Thibau al heeft gepresteerd op de weg qua zeges is zeer straf, maar wat ik nog straffer vind, is dat hij zich op amper 21-jarige leeftijd al heeft geprofileerd als een puur winnaarstype. Hij is een renner die je enkel meepakt als een kopman."

"Je kan aan Thibau niet vragen om op kop te rijden of mee te glippen in een vlucht die probeert te anticiperen. Je moet hem een pertinente plek geven in de selectie, nu zou hij een plek innemen die ik eigenlijk vrij moet houden voor renners die in dienst rijden van Remco, Wout en in mindere mate van Van Gils."

Nieuws
  • Cor Vos