Interview | Adriaan Helmantel blikt terug op huzarenstukje Dumoulin: 'Die zege op Cumbre del Sol is uit de categorie Van der Poel Amstel 2019'

De negende etappe van 2015 staat in het wielergeheugen gegrift, want toen leverde Tom Dumoulin een kunststukje. 

Dumoulin

Dit is een passage uit een verhaal over de Vuelta 2015 van Tom Dumoulin die we maakten in onze nieuwe magazine, je bestelt het magazine hier. Hieronder lees je het verhaal van zijn toenmalig-trainer Adriaan Helmantel, maar we spraken ook met Koen de Kort, Lawson Craddock en Addy Engels.

Het verhaal is bekend: Dumoulin viel uit in de Tour de France 2015, terwijl hij op weg was naar de gele leiderstrui. In korte tijd bereidde hij zich voor op de Vuelta a España, waar hij uit het niets meedeed om de eindzege. Trainer Adriaan Helmantel vertelde erover in gesprek met Wieler Revue.

"Op hoogtestage in Livigno had Tom helemaal geen intervaltrainingen kunnen doen. Maar hij reageerde altijd goed op stevige en lange duurblokken. In het begin deed ik nog veel intervaltrainingen. Daar worden veel renners immers beter van, maar bij Tom had het nooit superveel effect."

"Waar hij nog stappen in moest zetten was zijn belastbaarheid", vervolgt Helmantel. "Het meerdere dagen achter elkaar hard kunnen trainen. In het begin van zijn loopbaan had hij vanwege de lengte ook moeite met een Luik-Bastenaken-Luik. Waar hij altijd in uitblonk: testen van vijf tot dertig minuten. Zijn twintig minuten-test was exceptioneel. Dat kon hij ook als hij niet optimaal getraind was."

Mathieu van der Poel

Helmantel liet Dumoulin dus veel aan zijn basis werken. "Hij had veel steady basistraining nodig, want die zware anaerobe-intervallen had hij van nature al. Dat bleek op Cumbre del Sol. Hij pakte doelbewust zijn eigen tempo. Een strak tempo, waarna hij op het eind zelfs nog kon versnellen."

Hoe Dumoulin in de slotfase Joaquim Rodríguez en Chris Froome nog wist te verschalken was ongeëvenaard. Helmantel: "Die prestatie is voor Nederlandse wielerliefhebbers een moment dat nog jarenlang zal meegaan. Eentje in de categorie Mathieu van der Poel in de Amstel Gold Race 2019."

"Toen hij tegen het eind nog eens op zijn pedalen ging staan, dacht ik: het zal toch niet? Ik zat vol verbazing te kijken en op een bepaald moment schreeuwde ik het uit. Een heel speciale dag."

Nieuws
  • Cor Vos