🎥 Strijd op twee fronten in Vuelta! Eddie Dunbar verrast met ritwinst, Ben O'Connor verliest tijd

De elfde etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Eddie Dunbar. Primoz Roglic viel de rode trui van Ben O'Connor aan. 

Dunbar wint in Vuelta

Eddie Dunbar heeft op prachtige wijze de elfde etappe in de Vuelta gewonnen. De Ier van Jayco-AlUla koos in de slotkilometer het perfecte moment om zijn medevluchters te verrassen en soleerde naar de overwinning.

Kopgroep van 39

De elfde etappe startte en finishte in Cortizo Padron en kende een parkoers met vier beklimmingen, mooi verdeeld over het parkoers. Opnieuw een kolfje naar de hand van de aanvallers dus.

Animo voor de kopgroep was er genoeg. Na ruim anderhalf uur reden maar liefst 39 renners weg uit het peloton. Daarin drie Nederlanders: Steven Kuijswijk (Team Visma | Lease a Bike), Sam Oomen (Lidl-Trek) en Gijs Leemreize (Team dsm-firmenich PostNL).

Jonathan Narváez (INEOS Grenadiers) en Brandon McNulty (UAE Team Emirates) waren ook vertegenwoordigd. Zij waren op papier de grootste kanshebbers voor ritwinst.

Andere namen in de kopgroep: Attila Valter (Team Visma | Lease a Bike), Daniel Felipe Martínez (Red Bull-BORA-hansgrohe), Quentin Hermans, Xandro Meurisse (beide Alpecin-Deceuninck), Victor Campenaerts (Lotto-Dstny), Eddie Dunbar, Filippo Zana (beide Jayco-AlUla), Max Poole (Team dsm-firmenich PostNL), Ion Izagirre en Guillaume Martin (beide Cofidis).

Doordat de groep dermate groot was, was er van samenwerking geen sprake. Meurisse doorzag dat en muisde er direct na de vorming van de kopgroep vandoor. De Belg reed kilometerslang voor de vluchtgroep uit, maar zijn poging bleek kansloos.

George Bennett

De aanwezigheid van George Bennett (Israel-Premier Tech) zorgde er namelijk voor dat er een strak tempo werd gereden. De Nieuw-Zeelander was namelijk de best geklasseerde renner, op 9' 50" van leider O'Connor.

Bennett was samen met twee ploegmaats, waarvan vooral Marco Frigo zich vrijwel de hele vlucht op kop zette. Hierdoor was er buiten Meurisse om dan ook niemand in de kopgroep die een aanval van ver in het hoofd haalde.

Voor zowel de strijd ritzege als een strijd tussen de klassementsrenners was het dus wachten op de slotklim: de Puerto Cruxeiras. Een lastige onderneming van 2,8 kilometer aan 9,2 procent. Vanaf de top was het slechts 8 kilometer tot de finish.

Vuurwerk op de slotklim

Vanaf de voet ging het tempo gelijk de hoogte in bij de voorsten. De verrassende Urko Berrade (Kern Pharma) maakte zich los, samen met Filippo Zana (Jayco-AlUla) en Carlos Verona (Lidl-Trek). Favoriet Narváez zat slecht geplaatst en was niet mee.

Een groot gat kregen de drie niet, maar omdat er daarachter naar Narváez werd gekeken, krijgen zij toch de ruimte. Zana, Berrade en Verona leken op weg om voor de ritzege te gaan sprinten, maar vlak na de afdaling kwam Narváez plots toch aansluiten. De Ecuadoriaan was echter niet alleen, want vlak achter hem kwamen veel renners van de oorspronkelijke kopgroep ook terug aansluiten, met ook Eddie Dunbar.

Nog voor men goed en wel de nieuwe situatie in de gaten had, zag Dunbar zijn kans schoon. Op het moment dat het ietwat stilviel, plaatste de 27-jarige Ier met nog 600 meter te gaan een verrassingsaanval. De reactie achter hem kwam te laat, waardoor de vogel was gevolgen. De renner van Jayco-AlUla kwam zo als eerste over de streep. Vlak achter hem sprintte Quinen Hermans naar plaats twee en verwees hij Max Poole naar de derde plek.

Aanval Roglic & Mas

Ook bij de klassementsrenners was het vuurwerk op de slotklim. Red Bull-BORA-hansgrohe gooide het tempo in aanloop naar de Puerto Cruxeiras de hoogte in, waarna Primoz Roglic een versnelling plaatste.

Alleen Enric Mas kon mee met de aanval van de Sloveen, terwijl Ben O'Connor het lastig had op de explosieve klim. De Australiër moest laten begaan en werd even later zelfs gelost in de achtervolgende groep.

De Spanjaard en de Sloveen werkten goed samen, maar ook in de groep daarachter werd goed doorgereden. Mikel Landa, David Gaudu en Mattias Skjelmose sloten vlak voor de top aan bij de twee. Dat terwijl Roglic' ploegmaat Martínez zich liet terugzakken. Ook INEOS-renner Carlos Rodríguez wist de aansluiting nog te maken.

Het zevental stoomde door richting de finish en liep verder uit op rode truidrager O'Connor. Ook Adam Yates en Richard Carapaz kenden een mindere dag en waren niet aanwezig in de groep-Roglic.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

Samen met Adam Yates verloor O'Connor uiteindelijk ruim een halve minuut. De renner van Decathlon-Ag2r La Mondiale staat nog altijd ruim aan de leiding, maar moest vandaag duidelijk zijn meerdere erkennen aan Roglic en co. Richard Carapaz verloor ook, al was het iets minder. Hij moest vijftien tellen toegeven.

Morgen gaat de Vuelta verder met een bergetappe. De slotklim is echter verre van lastig voor deze renners, dus het lijkt opnieuw een kans voor de vluchters. Bovendien lijkt het een rit die O'Connor beter moet liggen dan die van vandaag.

Nieuws
  • Cor Vos