Interview | Silvan Dillier: 'Van der Poel is zeker de olie op het vuur tijdens de momenten dat het koers wordt op training'

Silvan Dillier is een belangrijke helper voor Mathieu van der Poel en Jasper Philipsen. 

Dillier

Dillier groeide de laatste jaren uit tot de Tim Declercq van Alpecin-Deceuninck. De Zwitser meldt zich als eerste op kop van het peloton om de vlucht van de dag te controleren in klassiekers of bij sprintkansen. In die rol mocht Dillier al grote successen vieren, want hij was erbij in zes monumentale overwinningen en tijdens de elf ritzeges van de ploeg in de Tour de France.

Dillier vindt het belangrijk dat hij de kopgroep begrijpt. Hij maakte zelf jarenlang deel uit van de kopgroepen die hij tegenwoordig moet controleren. "Ik ben er goed in om voor een langere tijd mijn snelheid vast te houden. In de kopgroep rijden of die juist controleren vraagt eenzelfde inspanning. Het is altijd mijn kracht geweest en nu proberen we daar nog effectiever op te trainen. Niet voor mijn erelijst, maar voor die van de ploeg."

"Het is daarbij honderd procent van belang dat ik weet hoe aanvallers denken. Juist omdat ik daar vroeger óók gezeten heb. Als je een tactisch slimme renner bent, maakt dat je werk zoveel makkelijker. Hoe sneller je doorhebt welke tactieken andere ploegen volgen en welke ambities ze hebben, hoe sneller je het slim kunt spelen en het ook kunt gebruiken binnen de tactiek van je eigen ploeg. Als je dat goed doet, hoef je veel minder energie te spenderen."

Dat hij in dienst van Philipsen en Van der Poel rijdt, zorgt logischerwijs voor extra plezier in zijn werk, beaamt Dillier. "Een koers als de Ronde van Vlaanderen controleren is zwaar, maar ook iets waarvan ik kan genieten. Er was meer plezier dan pijn. Daarbij speelt het gewoon mee dat ik voor jongens mag rijden waarvan je weet dat ze daadwerkelijk in staat zijn om te winnen. Het geeft een andere motivatie dan wanneer je voor een leider rijdt die in het beste scenario net in de top tien kan eindigen."

Pijn doen

Bij BMC Racing Team reed Dillier samen met onder anderen Greg Van Avermaet en Thor Hushovd. "Maar Van der Poel is zonder meer de grootste renner waarmee ik in de ploeg heb gezeten. Hij is een inspiratie voor iedereen binnen onze ploeg. De aanval waarmee hij Parijs-Roubaix besliste… Dat is gewoon prachtig om te zien. Ook voor ons."

Dillier zag Van der Poel met de jaren veranderen. "Toen ik bij de ploeg kwam was het bijna iedere dag raak", vertelt Dillier lachend over koersen op trainingskamp. "We zijn iets kalmer geworden en trainen iets gestructureerder, maar van tijd tot tijd kunnen we ons niet inhouden en explodeert de training zoals in koers kan gebeuren."

"Ja, het helpt dat Mathieu ook enigszins veranderd is, want hij is zeker de olie op het vuur tijdens de momenten dat het koers wordt. Als hij zin heeft om te spelen, maakt het niet uit wat er die dag op de planning staat. Als hij wil koersen op een rustige dag, dan is het koers."

Iedere dag vindt hij wel iemand om mee te doen. "Ik zou zeggen dat ik hem weleens op de limiet heb kunnen zetten, maar ik ga mezelf natuurlijk niet kapot rijden op één training als er nog een heel trainingskamp wacht. We komen altijd op een punt dat we denken: nu is het mooi geweest."

Magazine
  • Cor Vos