Vuelta | Driemaal finish bergop, twee 'Van Aert-ritten' en een tijdrit: zo ziet de laatste week van de Ronde van Spanje eruit

Het is vandaag rustdag in de Vuelta, maar er staat nog heel veel moois op het programma. We geven je een overzicht van alle etappes in de laatste week. 

Vuelta a España Leon Janssen

Bij het ingaan van de laatste week van de Vuelta a España verdedigt leider Ben O'Connor een voorsprong van 1 minuut en 3 seconden op Primoz Roglic. Een aardige voorsprong voor Australiër, maar de Sloveen krijgt mogelijkheden genoeg om daar nog iets aan te veranderen.

Er staan namelijk nog drie aankomsten bergop op het programma, terwijl de Vuelta wordt afgesloten met een tijdrit in Madrid. Daarnaast staan er nog twee overgangsetappes gepland die op maat zijn voor Wout van Aert. Hieronder tonen we je alle etappes die nog resten in deze spannende Ronde van Spanje.

16) Luanco - Lagos de Covadonga

Dinsdag 3 september: Luanco - Lagos de Covadonga

Direct na de rustdag staat een van de mooiste finishes van de Vuelta op het programma. Dinsdag ligt de eindstreep van etappe zestien namelijk op Lagos de Covadonga, middenin het natuurschoon van Asturië. Het is al voor de twintigste keer dat we hier gaan finishen. Wie er al laatste won op deze klassieke Vuelta-klim? Demi Vollering natuurlijk!

Voordat de renners beginnen aan de Lagos de Covadonga, wordt er al stevig geklommen. Er liggen onderweg twee beklimmingen van de eerste categorie, waarvan vooral de Collada Llamena met 7,6 kilometer aan 9,3% een lastige onderneming is.

De slotklim zelf liegt er ook niet om. De 12,5 kilometer lange klim klinkt met 6,9 procent gemiddeld niet heel zwaar, maar dat is slechts bedrog. Er liggen namelijk wat vlakke en dalende secties op de weg naar de twee meren op de top die het gemiddelde naar beneden halen. Echter, de klim wordt gekenmerkt met passages van ver boven de 10 procent, met 16% als maximum. Een hele zware slotklim dus!

17) Arnuero - Santander

Woensdag 4 september: Arnero - Santander

Na al het klimwerk staat er op woensdag weer eens een kans voor de sprinters op het programma. Geen grote kans overigens, want er staan twee pittige beklimmingen op het programma in de zeventiende etappe richting Santander.

De twee klimmetjes liggen weliswaar in het eerste gedeelte van de etappe, maar of de sprintersploegen zich daarna kunnen formeren is nog maar de vraag. Grote kans dus dat een kopgroep vooruit blijft. Een echte etappe voor Wout van Aert dus, die heeft bewezen zowel vanuit de kopgroep als in de massasprint te kunnen winnen.

18) Vitoria-Gasteiz - Maeztu

Donderdag 5 september: Vitoria-Gasteiz - Maeztu

Rit achttien lijkt er opnieuw een voor de vluchters. Deze overgangsetappe is niet heel zwaar, maar toch zeker een kolfje naar de hand van de aanvallers. Weer een Van Aert-etappe dus. Bovendien ligt er een beklimming van de eerste categorie op het parkoers, wat dit voor de Belg een geschikte etappe maakt om de vanuit de kopgroep weer de volle buit te pakken voor zowel het groen, de bollen én de ritzege.

De genoemde beklimming van de eerste categorie ligt in het tweede deel van de etappe. De top van deze klim met de prachtige naam Puerto Herrera ligt op 45 kilometer van de aankomst. Ietwat om van hieruit te soleren naar ritwinst, maar het zal zeker een bepalend moment in de etappe worden.

19) Logroño - Alto de Moncalvillo

Vrijdag 6 september: Logroño - Alto de Moncalvillo

Na twee overgangsetappes trekken we op vrijdag weer de bergen in. De negentiende etappe is overwegend vlak, maar finisht op de Alto de Moncalvillo. Een prachtige klim van de eerste categorie.

De slotklim is typisch Spaans: onregelmatig in het begin en loeisteil richting de top. De klim is met 8,6 kilometer niet overdreven lang, maar het gemiddeld stijgingspercentage van 8,9 procent maakt het een pittige onderneming. Bovendien kent de Alto de Moncalvillo stukken tot wel 16 procent!

20) Villarcayo - Picón Blanco

Zaterdag 7 september: Villarcayo - Picón Blanco

De laatste rit in lijn van de Vuelta is er een om bang van te worden. Van de 21 etappes in deze Ronde van Spanje is dit op papier de allerzwaarste. Er moeten namelijk 5077(!) hoogtemeters overwonnen worden, het meest in deze drieweekse.

Er liggen maar liefst zeven beklimmingen op het parkoers, waarvan drie keer de derde-, twee keer de tweede- en drie keer de eerste categorie. Bovendien is de slotklim naar Picón Blanco er een om angst in te boezemen: 7,9 kilometer aan 9,1 procent.

Het kan niet anders dan dat de verschillen vandaag gigantisch gaan zijn. Een ommezwaai in het klassement behoort dan ook zeker tot de mogelijkheden.

21) Madrid - Madrid (tijdrit)

Zondag 8 september: Madrid - Madrid (tijdrit)

Geen champagne-ritje in de Spaanse hoofdstad dit jaar. De Ronde van Spanje wordt afgesloten met een tijdrit in de binnenstad van Madrid. Het 24,6 kilometer lange parkoers is overwegend vlak, maar wel vrij technisch.

Een laatste mogelijkheid voor de betere tijdrijders om nog wat plaatsen te stijgen in het algemeen klassement. Een goed vooruitzicht dus voor bijvoorbeeld Primoz Roglic, maar ook Ben O'Connor heeft in het verleden laten zien een aardige rit tegen de klok te kunnen rijden.

Opgelet: de Vuelta eindigt op deze laatste zondag pas in de avond. Daar waar de verwachte finish gedurende de hele slotweek rond 17:15 uur is gepland, komt de laatste renner in de afsluitende tijdrit rond de klok van half acht 's avonds over de streep.

Bekijk het originele bericht