🎥 Groen en bollen! Van Aert leidt het bergklassement na dertiende etappe in de Vuelta

Het groen zat al stevig om zijn schouders, maar nu gaat Wout van Aert ook aan de leiding in het bergklassement in de Vuelta a España. 

Van Aert Vuelta 2024

Na etappe tien stond Wout van Aert plots bovenaan in het bergklassement, op gelijke hoogte met Adam Yates. Dat kwam toen nog als een verrassing voor de Belg, maar hij heeft er inmiddels een doel van gemaakt.

Eerste boven op alle klimmetjes

In rit dertien zat Wout van Aert mee in de vroege vlucht van 23 renners. Aangezien de rit eindigde op de Puerto de Ancares, na een zware slotklim, leek ritwinst geen optie voor de renner van Team Visma | Lease a Bike.

Daarentegen waren er natuurlijk wel 20 punten te verdienen voor het puntenklassement, alsook de nodige bergpunten. Daar waar hij eerder deze week nog zei geen doel van de bergtrui te maken, bleek vandaag wel anders.

Van Aert kwam op alle klimmetjes onderweg als eerste boven. Ook op de voorlaatste klim, waarbij hij in een hevige strijd verwikkeld was met de mannen van UAE Team Emirates. Hij troefde Jay Vine echter af in de sprint naar de top, waarmee hij zich verzekerde van de leiding in het bergklassement.

35 punten

Door zijn inspanningen onderweg kwam Van Aert onderweg uit op een puntentotaal van 35. Daarmee stond hij nog voor de slotklim al aan de virtuele leiding.

Op de slotklim zijn nog 10 punten te verdienen. Jay Vine sprokkelde onderweg ook aardig wat punten, maar stond voor aanvang van de Puerto de Ancares op 23 punten.

Dat is niet genoeg om Van Aert nog in te halen, waarmee de Belg verzekerd is van de bollentrui. De grote vraag is echter: draagt hij morgen het groen, of de bollen?

Nieuws
  • Cor Vos