Van Aert over koppositie bergklassement: 'Het is per ongeluk dat ik meedoe, mijn doel blijft de groene trui'

Hoewel hij aan de leiding staat, geeft veelvraat Wout van Aert aan dat hij geen doel maakt van de bollentrui. 

Van Aert Vuelta

Wout van Aert beleefde dinsdag opnieuw een geweldige dag in de Vuelta. Hij won zijn derde etappe onder toeziend oog van zijn gezin, verstevigde zijn leiding in het puntenklassement en kwam ook nog eens op gelijke hoogte met Adam Yates in het bergklassement.

Groene trui lijkt zeker? Nu de bollen?

Van Aert heeft nu 243 punten in het puntenklassement en staat daarmee ruimschoots aan de leiding. Sprinter Kaden Groves heeft al 81 punten minder, terwijl Primoz Roglic pas 66 punten heeft.

Gevoelsmatig lijkt de 29-jarige coureur al verzekerd van de groene trui - zeker gezien zijn vorm. Dat lijkt de deur op een kier te zetten naar andere doelen in deze Vuelta. Van Aert staat nu namelijk op een gedeelde eerste plaats in het bergklassement. De bollentrui is dus plots een optie voor de Belg.

'Het is per ongeluk'

Van Aert staat nu samen met Adam Yates aan de leiding in het bergklassement. Beide renners hebben 22 punten en laten klimmers als David Gaudu en Primoz Roglic voorlopig achter zich. Dat biedt perspectief, zou je zeggen. Maar nee, de groene truidrager weerlegt zelf dat idee.

"Het is per ongeluk dat ik meedoe om de bergtrui", reageerde Van Aert in het flashinterview na de tiende etappe. De klasbak van Team Visma | Lease a Bike was totaal niet bezig met het bergklassement en was dan ook enigzins verbaasd over zijn koppositie.

"Omdat ik in de kopgroep zat, heb ik waarschijnlijk veel punten gesprokkeld", klonk het. "Mijn hoofddoel blijft gewoon de groene trui. Ik ben totaal niet gefocust op die bergtrui."

Vandaag staat er een nieuwe heuvelrit op het programma in de Vuelta. De elfde etappe is mogelijk iets zwaarder dan rit tien, maar het biedt opnieuw kansen voor Van Aert. Als hij opnieuw in de kopgroep belandt, gaat hij op voor zijn vierde ritzege en kan hij opnieuw 'per ongeluk' bergpunten sprokkelen.