🎥 Van Aert pakt derde ritzege na lange dag in de vlucht: 'In de finale hadden de klimmers geen frisse benen meer'

De tiende etappe in de Vuelta a España is gewonnen door Wout van Aert, die Quinten Pacher klopte in de sprint. 

Van Aert derde ritwinst Vuelta

Wout van Aert heeft zijn derde ritzege in de Vuelta binnen. De groene trui-drager van Team Visma | Lease a Bike won de tiende etappe. Hij versloeg Quentin Pacher in de sprint in Baiona na een lange dag in de vlucht.

Slopende openingsfase

Daags na de rustdag hadden de renners er zin in in de Vuelta. Direct vanuit de start was het zeker een uur lang hollen en stilstaan, vooral door de inspanningen van Wout van Aert. De Belg wilde koste wat het kost met een kopgroep vooruit rijden.

Na een slopende openingsfase, waarin ook nog eens de langste klim van de dag lag, lukte het Van Aert uiteindelijk om een kopgroep te vormen. De winnaar van de derde en de zevende etappe was vooruit met Marc Soler (UAE Team Emirates) Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Juri Hollmann (Alpecin-Deceuninck) en William Junior Lecerf (Soudal Quick-Step).

Al snel werd duidelijk dat de vijf gingen rijden voor de dagzege. In het peloton was er controle van de ploeg van klassementsleider Ben O'Connor, maar niemand leek de kopgroep terug te willen halen.

Briljante truc

Het was dus uitkijken naar de finale, die op papier zestig kilometer lang was. Daarin lagen namelijk drie opeenvolgende beklimmingen. Niet heel lang of steil, maar toch zeker zwaar genoeg om verschillen te maken.

Die verschillen kwamen er ook, maar dan niet bergop. Ook niet bergaf trouwens, maar op het vlakke. Tussen de laatste en de voorlaatste klim lag namelijk de tussensprint en het was duidelijk dat Van Aert daar de leiding zou nemen. De Belg kwam echter met een briljante truc door vlak voor die tussensprint te versnellen.

De kopgroep was namelijk aan het sukkelen en aan het bevoorraden en daar maakte Van Aert dankbaar gebruik van. Hij verraste zijn medevluchters, behalve Pacher. De Fransman was de enige die alert was en hij sprong met Van Aert mee.

De twee begonnen vervolgens aan de laatste klim van de dag en bleven uit de greep van Soler, Lecerf en Hollman. Eenmaal boven hadden zij driekwart minuut voor en werd duidelijk dat deze etappe zou eindigen in een sprint-a-deux.

Pacher probeerde Van Aert op anderhalve kilometer nog te verrassen, maar dat lukte niet. Vervolgens nam de Belg niet meer over, om daarna de sprint met speels gemak te winnen. Zo won Van Aert alweer zijn derde Vuelta-rit en doet hij fantastische zaken in het puntenklassement.

Uitslag

Results powered by FirstCycling.com

De klassementsrenners hielden zich koest in de finale vandaag. Er was even een moment waarop Red Bull-BORA-hansgrohe versnelde, maar zo plots als de ploeg van Primoz Roglic daaraan begon, zo plots stopte het er weer mee.

Lennert Van Eetvelt kwam op zijn beurt even in de problemen op de voorlaatste klim van de dag. Het tempo werd daarna weer wat gedrukt, wat ervoor zorgde dat de jonge Belg de aansluiting weer kon maken. Op die manier ontstonden er dus geen verschillen in de top van het algemeen klassement. Ben O'Connor staat nog altijd ruim bovenaan.

'Ik wilde het bijna opgeven'

Van Aert won onder toeziend oog van zijn familie, die aanwezig waren bij de finish. "Het gebeurt niet vaak dat ik win als ze me komen bezoeken, maar het maakt het extra speciaal", glunderde Van Aert in het flashinterview na de etappe.

Toch was het geen één-twee-drietje voor Van Aert, die in de beginfase flink heeft moeten koersen. "Ik wilde perse in de kopgroep vandaag", gaf de 29-jarige veelvraat aan. "Maar ik had het heel lastig op de eerste klim. Ik wilde het op een gegeven moment zelfs opgeven."

Van Aert zette echter door en dat betaalde zich uit. "Vlak voor de top besloot ik het nog een keer te proberen", zei hij over zijn vluchtpoging in de beginfase. "Maar het duurde ongeveer 50 kilometer voordat we eindelijk een fatsoenlijk gaatje hadden."

Door de zware en lange openingsfase waren de benen van de vluchters aardig afgesneden. "Om eerlijk te zijn was dat juist in mijn voordeel", analyseerde Van Aert. "Want in de finale hadden de klimmers in de groep geen frisse benen meer. Dat is waarom ik won."