Primoz Roglic blikt terug op fietswissel: 'Achteraf meer tijd verloren dan gewonnen'

Op het persmoment op de tweede rustdag van de Vuelta blikt Primoz Roglic terug op de fietswissel, het rijden van Ben O'Connor en spreekt hij over zijn leeftijd. 

Roglic persco Vuelta

Primoz Roglic kreeg na afloop van de etappe van zondag een tijdstraf aan de broek. Na een geplande fietswissel met het oog op de steile stroken van de Cuitu Negru, keerde de Sloveen terug in het peloton achter de ploegleiderswagen. De wedstrijdjury was onverbiddelijk en beboete hem met 20 strafseconden.

'Het is hoe het is'

"Ik kan het er niet mee oneens zijn", reageert Roglic op het vonnis tijdens het persmoment op de rustdag. De kopman van Red Bull-BORA-hansgrohe relativeerde het voorval en zei met een lach op zijn gezicht dat hij nu 20 seconden extra om terug te winnen heeft.

"Ik had meer lichte versnellingen, dus ik kon beter ronddraaien op de steile stroken", verklaart Roglic de keuze voor een fietswissel vlak voor de slotklim. Maar achteraf heb ik meer verloren dan dat ik heb gewonnen."

"Je moet soms wat proberen", gaat hij verder. "Soms lukt het en doe je het goed, maar soms pakt het niet uit zoals je hoopt. Het is wat het is, we moeten nu weer vooruitkijken."

Ben O'Connor

Met dat vooruitkijken doelt Roglic vooral op het winnen van zijn vierde Vuelta a España. Daarvoor moet de Sloveen eerst Ben O'Connor uit het rood zien te rijden. Door zijn tijdwinst op de Cuitu Nergru minius de tijdstraf bedraagt de achterstand van Roglic op de Australiër nu 1'03.

"Hij is in goede doen", spreekt Roglic over de rode truidrager, die vervolgens de loftrompet steekt over O'Connor "Hij is een geweldige renner die al een paar topresultaten heeft behaald. Dus het is geen verrassing dat hij dit kan."

"Hij leidt op dit moment de wedstrijd en heeft tijd gepakt door zelf een geweldige prestatie neer te zetten", gaat de huidige nummer twee uit het klassement verder. Op dit moment is hij nog altijd heel sterk."

Ondanks zijn achterstand, liggen er in de derde week nog genoeg kansen voor Roglic om zijn achterstand goed te maken. Er zijn nog drie aankomsten bergop en bovendien eindigt de Vuelta met een tijdrit in Madrid.

"Het is moeilijk om te bepalen waar je kan winnen", blikt Roglic vooruit. "Het pakt iedere keer anders uit dan je van te voren bedenkt. Maar we staan nu nog maar één minuut achter. Dat is al een stuk beter dan vorige week, maar er is nog werk aan de winkel. Dat begint morgen en eindigt zondag."

'Ik voel me nog jong'

Tijdens de online persconferentie met Roglic ging het uiteraard voornamelijk over de Ronde van Spanje, maar er werd ook vooruit gekeken. De Sloveen is met 34 jaar immers niet de jongste meer, maar presteert ondanks zijn leeftijd nog altijd op het hoogste niveau.

De vraag luidde dan ook hoe lang Roglic dat vol kan houden. "Dat moet je niet vragen, haha. Ik voel me nog steeds jong, maar het is uiteraard niet hetzelfde als toen ik 20 jaar was. Hoe ouder je wordt, hoe meer dingetjes er opspelen", zei de goedlachse dertiger.

"Maar op dit moment is het nog een voorgift om te kunnen racen tegen deze jonge renners", klinkt het dankbaar. "Het houdt me jong. Hopelijk kan ik zo lang mogelijk op dit niveau actief blijven. Zolang ik kan blijven presteren en nog steeds plezier heb, zal ik door blijven gaan."